Aşadar, Facebook nu le va mai permite politicienilor să posteze orice doresc, punând capăt tratamentului preferenţial, mai ales după decizia radicală de a-l interzice pe fostul președinte Donald Trump de pe rețeaua de socializare.

Modificările vin după ce Facebook s-a confruntat cu critici din partea jurnaliștilor, a parlamentarilor și a propriilor angajați, pentru că a permis liderilor mondiali și politicienilor să se folosească de platformă pentru a răspândi dezinformarea și pentru a-și hărțui adversarii.

Facebook ar putea anunţa vineri schimbarea, în urma unor atenţionări ale consiliului său de supraveghere

Modificarea, pe care Facebook urmează să o anunțe vineri, vine după ce Oversight Board – un grup independent finanțat de Facebook pentru a revizui cele mai spinoase hotărâri de conținut – și-a afirmat decizia de a suspenda fostul președinte Donald Trump, dar a criticat tratamentul special pe care îl oferă altor politicieni, afirmând că „aceleași reguli ar trebui să se aplice tuturor utilizatorilor”. Consiliul a dat gigantului Facebook timp până pe 5 iunie pentru a răspunde recomandărilor sale de politici.

„Trebuie să li se aplice tuturor utilizatorilor aceleaşi reguli”, au transmis membrii independenţi ai acestei noi instanţe, solicitată să decidă dacă Facebook a avut sau nu dreptate atunci când i-a suspendat contul fostului preşedinte american Donald Trump.

Facebook a greşit atunci când l-a eliminat pe Trump

După atacul din ianuarie al Capitoliului de către adepții lui Trump, Facebook i-a blocat pe termen nelimitat posibilitatea de a posta și a trimis decizia către Oversight Board, un grup de experți în drepturile omului pe care l-a înființat pentru a judeca cu privire la aplicarea politicilor sale.

Consiliul a răspuns că Facebook a greșit să ia măsuri speciale pentru Trump, deoarece politicile sale publice nu explică când poate bloca pe termen nelimitat capacitatea cuiva de a posta.

Fostul lider de la Casa Albă a fost acuzat că şi-a încurajat susținătorii în timpul asaltului asupra Capitoliului de la începutul lui ianuarie, încălcând interdicția platformei privind apologia violenței.

În răspunsul său scris către Facebook din 5 mai, consiliul a cerut companiei să „soluționeze confuzia pe scară largă cu privire la modul în care sunt luate deciziile legate de utilizatorii influenți”. Facebook a primit 30 de zile pentru a răspunde la recomandările consiliului și șase luni pentru a finaliza revizuirea contului lui Trump, scrie The Verge