Evenimentul Zilei > Actualitate > Schimbare majoră la Facebook. Persoanele vizate nu vor mai avea voie să posteze orice doresc
Schimbare majoră la Facebook. Persoanele vizate nu vor mai avea voie să posteze orice doresc

Schimbare majoră la Facebook. Persoanele vizate nu vor mai avea voie să posteze orice doresc

Facebook intenționează să pună capăt politicii sale controversate, care protejează în mare parte politicienii de regulile de moderare a conținutului dar care se aplică altor utilizatori.
Aşadar, Facebook nu le va mai permite politicienilor să posteze orice doresc, punând capăt tratamentului preferenţial, mai ales după decizia radicală de a-l interzice pe fostul președinte Donald Trump de pe rețeaua de socializare.

Modificările vin după ce Facebook s-a confruntat cu critici din partea jurnaliștilor, a parlamentarilor și a propriilor angajați, pentru că a permis liderilor mondiali și politicienilor să se folosească de platformă pentru a răspândi dezinformarea și pentru a-și hărțui adversarii.

Facebook ar putea anunţa vineri schimbarea, în urma unor atenţionări ale consiliului său de supraveghere

Modificarea, pe care Facebook urmează să o anunțe vineri, vine după ce Oversight Board – un grup independent finanțat de Facebook pentru a revizui cele mai spinoase hotărâri de conținut – și-a afirmat decizia de a suspenda fostul președinte Donald Trump, dar a criticat tratamentul special pe care îl oferă altor politicieni, afirmând că „aceleași reguli ar trebui să se aplice tuturor utilizatorilor”. Consiliul a dat gigantului Facebook timp până pe 5 iunie pentru a răspunde recomandărilor sale de politici.

„Trebuie să li se aplice tuturor utilizatorilor aceleaşi reguli”, au transmis membrii independenţi ai acestei noi instanţe, solicitată să decidă dacă Facebook a avut sau nu dreptate atunci când i-a suspendat contul fostului preşedinte american Donald Trump.

Facebook a greşit atunci când l-a eliminat pe Trump

După atacul din ianuarie al Capitoliului de către adepții lui Trump, Facebook i-a blocat pe termen nelimitat posibilitatea de a posta și a trimis decizia către Oversight Board, un grup de experți în drepturile omului pe care l-a înființat pentru a judeca cu privire la aplicarea politicilor sale.

Consiliul a răspuns că Facebook a greșit să ia măsuri speciale pentru Trump, deoarece politicile sale publice nu explică când poate bloca pe termen nelimitat capacitatea cuiva de a posta.

Fostul lider de la Casa Albă a fost acuzat că şi-a încurajat susținătorii în timpul asaltului asupra Capitoliului de la începutul lui ianuarie, încălcând interdicția platformei privind apologia violenței.

În răspunsul său scris către Facebook din 5 mai, consiliul a cerut companiei să „soluționeze confuzia pe scară largă cu privire la modul în care sunt luate deciziile legate de utilizatorii influenți”. Facebook a primit 30 de zile pentru a răspunde la recomandările consiliului și șase luni pentru a finaliza revizuirea contului lui Trump, scrie The Verge