Schimbare miraculoasă pentru ”casa de turtă dulce” din Timișoara. Ce se întâmplă cu fosta Bancă de Scont I GALERIE FOTO

Schimbare miraculoasă pentru ”casa de turtă dulce” din Timișoara. Ce se întâmplă cu fosta Bancă de Scont I GALERIE FOTO

Se reabilitează ”casa de turtă dulce”, considerată ”cea mai elegantă casă din Timișoara” în urmă cu un secol. PNL e primul partid care investește în reabilitarea unei clădiri istorice la Timișoara. Liberalii vor plăti 70.000 de euro pentru a reabilita sediul în care funcţionează, pe strada Vasile Alecsandri, colţ cu Gheorghe Lazăr, în orașul de pe Bega.

Fosta Bancă de scont, clădirea unde are sediul PNL este supranumită și ”clădirea de turtă dulce” datorită decorațiunilor ceramic smălțuită de Zsolnay (n.r. cea mai celebră fabric de porțelanuri din Ungaria, la Pecs) și a formelor rotunde. Este una din cele mai frumoase clădiri din Piața Unirii a Timișoarei și, astfel, reabilitarea ei a fost îndelung așteptată de comunitate.

PNL a cumpărat cu câțiva euro parterul imobilului, spațiu în care și-a instalat cartierul general. ”Am avut o întâlnire săptămâna trecută cu toţi proprietarii şi le-am explicat că vor veni amenzi foarte mari şi de la 1 ianuarie taxa pe paragină dacă nu începem reabilitarea acestei clădiri. A rămas ca pe parcursul acestei săptămâni voi primi şi poziţia proprietarilor italieni, reprezentantul acestora prezenţ la întâlnire a spus că probabil vor fi de acord şi ei să participe cu cota parte ce le revine. Vreau să spun foarte răspicat, amenzile vor fi necrutătoare, nivelul lor e stabilit prin lege şi îl vom aplica la maximum şi vom da atât de des amenzi cât ne lasă legea să dăm proprietarilor de clădiri din centrul istoric şi Piaţa Victoriei care nu îşi întreţin clădirile. (…) Dacă nu îmi comunică domnii proprietari italieni acceptul de a da drumul la proiectul de reabilitare, vor suporta amenzile pentru toţi proprietarii din clădire care îşi dau acceptul. Să fie clar, vom merge în instanţă şi vom câştiga. Vor fi obligaţi de instanţă să pună şi cota parte pentru ceilalţi”, a declarat primarul Nicolae Robu într-o conferință de presă, vineri.

Banca de scont, ”cea mai elegantă clădire din oraș”

Clădirea construită la 1908, pentru Max Steiner, a fost edificată în stil Secession / Art Nouveau / Jugendstil de către arhitecții Márcel Komor si Dezsö Jakab pe locul primei clădiri cu parter și etaj existente în zonă. Comanditarul ei a folosit-o din 1909. Aici funcționa Banca de Scont.

Max Steiner era fabricant de leşie şi acţionar fondator al Băncii de Scont. Casa construită era o „casă de raport” adică o clădire cu apartamente destinate închirierii. Datorită eleganţei casei şi a apartamentelor individuale, între printre chiriaşi se gpsesc exclusive oameni cu bani: un avocat, un director de bancă şi un angrosist. Chiriaşul principal era Banca de Scont, ce îşi avea aici sediul central.

Foarte expresive sunt ornamentele  din ceramică smălţuită colorată de Zsolnay, care amintesc de stilul arhitectului catalan Antoni Gaudi, deşi arhitecţii  sus-mentionaţi afirmau în epocă faptul că s-ar fi inspirat „din folclorul maghiar“. Motivul stupului de albine (tipic băncilor în perioada Secession) apare evident pe frontonul din ceramică smălţuită, dar şi înglobat în portalul clădirii, deasupra intrării principale dinspre strada Alecsandri.

Expresia plastică a clădirii a fost elogiată deseori de presa vremii, care a emis aprecieri   de genul: „cea mai elegantă clădire din oraş”, „o bijuterie de eleganţă a Timişoarei” etc.

Ne puteți urmări și pe Google News