Schimbare de gusturi: românii preferă carnea de la evazioniști

Schimbare de gusturi: românii preferă carnea de la evazioniști

Consumatorii din țară aleg produsele de pe piața neagră, în detrimentul celor fiscalizate, controlate.

După ce au fost vinovații de serviciu în scandalurile internaționale, în urma cărora li s-au închis porțile spre export, producătorii români de carne primesc o nouă lovitură, din interior. În luna februarie, vânzările de carne și produse din carne s-au redus cu circa 15%, iar estimările pentru luna martie indică o diminuare de încă 25% comparativ cu perioade similare din anii trecuți, potrivit datelor din piață.

Evaziunea a crescut

Aceste scăderi au loc pe fondul scandalurilor care au zguduit piața cărnii în ultima vreme, al intrării în Postul Mare, dar mai ales al faptului că, în ciuda eforturilor autorităților, evaziunea a crescut. „Dacă nu cumva românii au emigrat sau au dispărut, nu se poate explica alt­fel scăderea consumului decât prin faptul că s-au întors către piața neagră. Evaziunea s-a dublat în ultima perioadă, undeva la 400-450 de milioane de euro pe an”, este de părere președintele Romalimenta, Sorin Minea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, în vreme ce afacerile producătorilor corecți intră la apă, piața neagră înflorește, alimentată și de importuri. Ungaria a redus taxa pe valoarea adăugată la carne la 5% din ianuarie, astfel că mulți procesatori se orientează către furnizori din această țară, în condițiile în care la noi TVA este de 24%. „Statisticile arată o creștere a importurilor de carne în luna februarie, concomitent cu o scădere a activității în zona de procesare”, ne-a precizat președintele federației de producători Pro Agro, Alex Jurconi. O bună parte din carnea adusă din străinătate se pierde pe piața neagră.

Marfa ieftină e la mare căutare

Prețurile pe piața neagră sunt mai mici față de cele afișate la rafturile magazinelor care plătesc taxe și vând marfă controlată sanitar-veterinar.  Însă, în contextul în care veniturile nu țin pasul cu prețurile, cu cât produsele sunt mai ieftine, cu atât sunt mai atractive, indiferent de riscuri. „Clienții se lasă păcăliți că este marfă de calitate, românească, dacă le-o tranșează în față și nu se gândesc de unde vine animalul, dacă a fost sănătos sau te poate îmbolnăvi”, spune Jurconi.

Spre exemplu, Dimitrie Muscă, proprietarul Combinatului Agroindustrial de la Curtici, deține singurul abator autorizat să sacrifice vite din județul Arad. „La mine nu vine marfă, dar se găsește carne proaspătă pe toate drumurile. E clar că vine din evaziune. Se taie vite peste tot, în garaje, în curți”, ne-a precizat acesta.

Reducerea consumului din această perioadă a fost determinată și de intrarea creștinilor în Postul Mare. În acest context, producătorul arădean speră ca vânzările să crească după sărbătorile pascale, mai ales că românilor le place să iasă la iarbă verde.