Sute de schelete umane, descoperite la Iași. Procurorii militari încearcă să rezolve misterul

Sute de schelete umane, descoperite la Iași. Procurorii militari încearcă să rezolve misterul sursă foto: Arhiva EvZ

Peste 700 de schelete umane au fost descoperite în spatele cantinei din Complexul Studențesc Titu Maiorescu din Iași. În condițiile în care rămășițele descoperite erau însoțite de plăcuțe cu înscrisuri militare, cazul a fost preluat de Parchetul Militar.

De menționat este faptul că în aceeași zonă au fost descoperite alte 1.000 de schelete umane în urmă cu zece ani. Tudorel Toader, fostul ministru de Justiție, actualmente rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași a explicat că respectivele rămășițe au fost descoperite în urma săpăturilor care se fac pentru contrustruirea unui nou cămin studențesc.

Schelete umane din timpul conflagrațiilor mondiale, descoperite la Iași

Lucrări care au fost sistate momentan. Tudorel Toader a mai precizat că ar fi vorba de o groapă comună din timpul Războiului Mondial.

„În spatele cantinei Titu Maiorescu' avem un teren pe care am proiectat construcția unui cămin modern, cu finanțare integrală de la Compania Națională de Investiții.

Ne puteți urmări și pe Google News

Asta înseamnă că statul, prin Compania Națională, plătește, dar organizează și proiectarea și licitația, execuția ne predă la cheie lucrarea gata efectuată. Firma care a câștigat licitația a început săpăturile să lucreze și a dat din niște gropi comune din timpul Războiului Mondial.

Au fost descoperite aproximativ 700 de astfel de schelete și s-a extins perimetrul, de unde erau 3-4 gropi comune, acum sunt 6-7", a explicat Tudorel Toader.

Descoperirea vine la zece ani după ce în același perimetru autoritățile au identificat peste 1.000 de schelete umane ale unor soldați naziști executați în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Rămășițele umane au fost preluate și depuse în Parcela Soldaților Germani din Cimitirul Eternitatea Iași.

Ancheta a fost preluată de Parchetul Militar din Iași

Dosarul deschis de Tribunalul Militar este secret, prin urmare la ora actuală nu există alte informații publice.

Pe fir a intrat și Alianța Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război. (Der Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge). Un reprezentant al Volksbund s-a deplasat la Iași pentru a participa la ancheta Parchetului Militar, însă procurorii militari i-au interzis accesul la informațiile din anchetă.

Pe de altă parte Parchetul Militar a solicitat detalii din arhiva Volksbund care ar putea ajuta la soluționarea cazului. Ruslan Voloșin, reprezentantul Volksbund a fost prezent și în perioada 2008-2009 când în același areal au fost identificate aproximativ 1,500 de schelete umane asupra cărora s-au găsit plăcuțe germane de identificare.

„Zilele acestea am fost la Iaşi, am fost şi la locul în care se fac săpăturile am fost şi la Parchetul Militar. Am propus să participăm şi noi la cercetare, dat fiind că este vorba de militari germani, dar am fost refuzaţi. Ni s-a spus că s-a deschis un dosar de omucidere în masă, că investigaţiile sunt secrete şi ne-au rugat să le dăm mai multe informaţii despre descoperirile din anii 2008-2009, date pe care le-am cerut din arhiva noastră”, a explicat Ruslan Voloşin.

Sute de schelete umane descoperite la Iași

sursă foto: Arhiva EvZ

Primele schelete umane au fost descoperite în luna septembrie în spatele cantinei studențești din Copou

„Înţeleg că până astăzi au fost descoperite 700 de schelete şi s-a extins perimetrul. De unde erau 3-4 gropi comune, acum sunt 6-7. Dat fiind că s-au găsit nişte tăbliţe, nişte înscrisuri, care ar fi aparţinut unor militari, Parchetului Militar i-a revenit competenţa şi supraveghează săpăturile acelea, descărcarea arheologică, a sistat efectuarea lucrărilor.

Noi nu ne putem opune, şi nici nu ar fi normal să o facem, dar ne-au asigurat că nu ne vor întârzia, iar când vor finaliza de dezgropat toate osemintele, le vor inventaria şi vor încerca să stabilească şi cauza deceselor care, evident, este cea din timpul războiului mondial. Apoi probabil le vor înhuma în altă parte şi construcţia căminului va continua”, a declarat Tudorel Toader, rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza.

La scurt timp după ce Parchetul Militar a preluat cazul, perimetrul lucrărilor au fost delimitate cu garduri înalte. Săpăturile sunt păzite acum de jandarmi.

Scheletele soldaților germani vor rămâne în România

Osemintele descoperite vor rămâne pe teritoriul țării. Însă tăblițele vor fi expediate în Germania. O altă comisie va începe o anchetă proprie pentru identificarea soldaților și urmașilor acestora.

„Osemintele vor rămâne în România. Volksbund a construit parcele militare germane, iar scheletele vor fi înmormântate în aceste parcele. Tăbliţele găsite în gropile comune vor fi trimise în Germania, acolo unde o altă comisie va începe o cercetare pentru fiecare soldat şi se va încerca identificarea urmaşilor acestora.

Plăcuţe s-au găsit şi în anii 2008-2009. Avem de atunci mărturia unei bătrâne care spunea că ei erau aduşi aici cu trenul, răniţi. Unii mureau pe drum. Aşa ar fi ajuns în gropile comune”, a mai spus Ruslan Voloşin.

Procurorii de la Parchetul Militar din Iași vor stabili cauza decesului soldaților germani cu ajutorul datelor furnizate de medicii legiști. Procurorii vor stabili dacă soldații germani au fost executați la Iași sau decesul a survenit în urma rănilor suferite în timpul războiului, potrivit stirileprotv.ro.