Evenimentul Zilei > Politica > Tudorel Toader, vizat de acuzații grave. „A girat moral corupţia gulerelor albe şi dezbinarea naţiunii”
Tudorel Toader, vizat de acuzații grave. „A  girat moral corupţia gulerelor albe şi dezbinarea naţiunii”

Tudorel Toader, vizat de acuzații grave. „A girat moral corupţia gulerelor albe şi dezbinarea naţiunii”

Toader a girat moral corupţia gulerelor albe şi dezbinarea naţiunii, în loc să fie un reper moral şi universitar. În cazul în care comunitatea academică ieşeană va tăcea în continuare, înseamnă că spiritul universitar a murit- searată într-un comunicat al Ligii Studenților din Iași, semnat de, Silvian-Emanuel Man, preşedintele Ligii Studenţilor Iaşi.

Organizația îi cere fostului ministru al Justiției să își depună demisia din funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi pe motiv că a adus prejudicii imense de imagine comunităţii academice în timpul mandatului său de ministru. Studenții pregătesc acţiuni de boicotare a admiterii la universitate. „Mulţi elevi şi părinţi fiind determinaţi să nu mai aleagă cea mai veche universitate din ţară, atât timp cât Toader va rămâne rector", se arată în document.
Studenții descriu motivele care au generat starea lor de nemulțumire:  

„Organizaţia face apel la toţi cei care au susţinut mişcarea civică anticorupţie, în special la studenţii şi profesorii care au votat DA la referendumul de duminică, să susţină demersurile de îndepărtare a lui Tudorel Toader din funcţia de rector. Demisia sa este mai mult decât necesară, fiind o continuare firească a dispariţiei de pe scena publică a lui Călin Popescu Tăriceanu (prieten intim cu Toader) şi a lui Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, două personaje toxice care l-au propulsat în politică pe Tudorel Toader şi pe care acesta le-a apărat în mod public, tulburând pentru membrii cu probleme penale ai partidelor PSD-ALDE stabilitatea sistemului de justiţie şi bunul mers al societăţii, din obligaţie personală.
Din totalul de 48 de luni de mandat de rector, două treimi le-a dedicat strict intereselor politice şi financiare, nu comunităţii academice, care l-a ales în funcţie pentru a reprezenta interesele universităţii, nu pentru a avea o rampă de lansare în politică. De la întoarcere, Tudorel Toader pretinde că a fost adevăratul manager al Universităţii, asumându-şi meritele din "raportul rectorului" pentru anii 2017 şi 2018, deşi în această perioadă a fost suspendat, fiind ministru al Justiţiei”.
Reproșurile nu se opresc aici. Studenții susțin că fostul ministru recurge la acțiuni pentru cosmetizarea imaginii.
„A ajuns să invite la diverse evenimente publice personaje precum preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, dar şi alţi membri ai Consiliului precum magistraţii Evelina Oprina şi Gabriela Baltag, a căror revocare a fost cerută de adunările generale ale judecătorilor din ţară, dar şi Victor Alistar, pseudo-reprezentantul societăţii civile. Toţi aceştia au susţinut modificările propuse legilor justiţiei şi au fost criticaţi permanent de opinia publică. Tudorel Toader a ameninţat pe facebook că va consulta un avocat, urmând să acţioneze în instanţă jurnaliştii care l-au criticat pentru activitatea sa ca ministru. Aceeaşi ameninţare au primit-o şi studenţi sau profesori care l-au criticat, fiind salutaţi de Toader cu formula: voi consulta un avocat. Sunt cazuri suficiente de studenţi care au fost luaţi la rost de cadre didactice loiale lui Toader, pe motiv că nu îi dau acestuia like la postările de pe facebook, iar alţii au fost criticaţi că afectează imaginea Facultăţii de Drept prin distribuirea de opinii contrare lui Toader (…) Nu poţi să susţii lupta anticorupţie, să mergi la referendum şi să votezi DA, dar să fii de acord cu menţinerea lui Tudorel Toader în funcţia de rector al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. De aceea facem apel la toţi studenţii şi profesorii, care au votat DA la referendumul de duminică, precum şi la toţi cei care au susţinut lupta anticorupţie în general, să susţină demersurile de îndepărtare a lui Tudorel Toader din funcţia de rector şi să îi ceară în mod public demisia. Ministerul Educaţiei Naţionale a respins Carta Universităţii "Cuza", în care se adoptase posibilitatea demiterii rectorului pentru afectarea imaginii instituţiei sau pentru încălcarea normelor de etică academică, deşi acest lucru apare în cartele altor universităţi. Prin intervenţie politică, Toader s-a asigurat că nu poate fi demis de Senat. De aceea este imperios să îi cerem cu toţii demisia pentru că în fiecare zi în care el rămâne în scaunul de rector se surpă tot mai adânc edificiul moral şi imaginea publică a universităţii ieşene”, se mai arată în comunicatul Ligii Studenţilor Iaşi.