Scheletele de la pandemia de gripă din 1918 dezvăluie indicii despre cei care erau predispuși la moarte
- Dosofteea Lainici
- 28 octombrie 2023, 14:15
Pandemia, supranumită „cea mai mortală din istorie”, a provocat moartea a aproximativ 50 de milioane de persoane. Un studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences a dezvăluit noi informații despre cei care au murit în urma pandemiei de gripă din 1918.
Un studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences a dezvăluit noi informații despre cei care au murit în pandemia de gripă din 1918.
Pandemia din 1918 a provocat decesul a circa 50 de milioane de persoane
Pandemia, supranumită „cea mai mortală din istorie”, a provocat moartea a aproximativ 50 de milioane de persoane. Rămășițele scheletice a 369 de persoane aflate la Muzeul de Istorie Naturală din Cleveland au fost examinate de cercetători de la Universitatea McMaster din Canada și de la Universitatea Colorado Boulder.
Toate aceste persoane au murit cu puțin timp înainte sau în timpul pandemiei din 1918. Eșantionul a fost împărțit în două grupuri: cei care au murit înainte de pandemie și cei care au murit în timpul pandemiei. Cercetătorii au căutat leziuni la nivelul oaselor care ar fi putut indica stresul sau inflamația cauzată de traume fizice, infecții sau malnutriție.
Ei obțin o imagine de ansamblu despre cine era mai fragil sau cine avea mai multe șanse de a muri, în funcție de cine avea leziuni și dacă acele leziuni erau active sau în curs de vindecare la momentul decesului. Potrivit rezultatelor, persoanele cu leziuni active au fost cele mai fragile.
Anumite persoane sunt mai susceptibile de a se îmbolnăvi
Amanda Wissler, profesor asistent în cadrul Departamentului de Antropologie de la McMaster, a declarat că studiul demonstrează modul în care factorii culturali, sociali și biologici influențează probabilitatea de deces. Ea a menționat că, și în cazul unei pandemii noi, anumite persoane sunt mai susceptibile de a se îmbolnăvi și de a muri, iar acest lucru este frecvent influențat de cultură. Același lucru s-a întâmplat în primele zile ale pandemiei COVID-19 în Statele Unite.
O limitare semnificativă a studiului este faptul că cercetătorii au avut doar informații despre persoanele care au murit în urma pandemiei - nu au avut informații despre persoanele care au fost infectate, dar au supraviețuit. De asemenea, studiul a oferit o imagine instantanee a unui moment și a unui loc specific din experiența gripei din 1918 și nu se știe încă dacă ceea ce s-a descoperit aici poate fi generalizat la fiecare oraș.
Studiul ridică unele întrebări, potrivit lui Mark Alain Déry, medic specialist în boli infecțioase din New Orleans, dar subliniază importanța studierii trecutului. El a subliniat că nu se știe dacă persoanele care au fost examinate au murit de gripă și că studiul a fost de dimensiuni relativ mici, informează portalul Yahoo.com.