Scenariul în care Rusia invadează Republica Moldova. Ajutorul pe care-l poate oferi România în caz de război. Clarificările unui general NATO

Scenariul în care Rusia invadează Republica Moldova. Ajutorul pe care-l poate oferi România în caz de război. Clarificările unui general NATOVladimir Putin și România Sursa foto: Facebook

Pe zi ce trece, situația din Republica Moldova devine din ce în ce mai tensionată. Există informații că Moscova urmărește schimbarea guvernării pro-europene, condusă de Maia Sandu cu un regim reorientat spre Kremlin. În acest context, se pune problema ajutorului militar pe care România l-ar putea da Moldovei în cazul unui conflict. Un fost general NATO analizează riscurile ca forțele militare ruse să lanseze un atac direct pentru a prelua puterea în Republica Moldova.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu are îndoieli cu privire la posibilitatea lansării unui atac direct, rus, pe teritoriul Republicii Moldova. El vorbește și despre opțiunile pe care le are la dispoziție România pentru a susține militar țara vecină. Comentariile sale vin în contextul în care, în ultimele zile, se vehiculează, cu intensitate din ce în ce mai mare, scenarii despre tentativele Moscovei de a schimba guvernul pro-occidental condus de Maia Sandu.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că dorește să destabilizeze Republica Moldova printr-o operațiune de „război hibrid” şi „război informaţional”. Mai mult, a acuzat președintele ucrainean, Rusia intenționează să trasnforme Moldova într-o nouă Ucraină și să încerce o invazie. Președintele Moldovei, Maia Sandu, a afirmat că rușii încearcă să dea o lovitură de stat și că protestele de la Chișinău sunt organizate și regizate de agenți ruși care urmăresc destabilizarea țării. Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a anunțat că România va spriji Moldova în „orice scenariu”.

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi fost şef al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei a făcut o serie de comentarii cu privire la situația din zonă. În opinia sa, un atac rusesc asupra Moldovei, în acest moment, este aproape imposibil de realizat.

„Este imposibil în această etapă și în această desfășurare a războiului din Ucraina. Un pod aerian deasupra Ucrainei este imposibil, pentru că ar fi o misiune sinucigașă. Pod aerian înseamnă desant parașutat, desant debarcat, se zboară la altitudini mici, iar apărarea antiaeriană a ucrainenilor este deja pe poziție. Rușii chiar n-au cum să survoleze spațiul aerian al Ucrainei, partea de est a Ucrainei fără să aibă pierderi imense. Și ar fi o misiune suicidală că să o definesc așa”, a declarat generalul.

Sursa foto: Facebook

Rusia nu are suficiente trupe pentru a lovi Moldova

El a explicat că Rusia nu are la dispoziție trupele necesare pentru a invada Moldova. Majoritatea forțelor militare ale Moscovei sunt concentrate în zona de est a Ucrainei. În plus, nu există nici o legătură terestră directă între Rusia și Moldova pe care să se deplaseze o forță de invazie.

„O legătură terestră este iarăși imposibilă. Ei sunt concentrați pentru bătălia Donbasului. Scot trupele din bătălia Donbasului ca să redeschidă o direcție operativă înspre Odessa, Odessa înspre Transnistria după ce au renunțat la capul de pod de pe malul drept al Niprului? Și au renunțat de puțin timp, deci din punct de vedere al desfășurării operației invaziei din Ucraina nu s-ar justifică o direcție operativă terestră și una aeriană înspre Transnistria. Ar fi pierderile prea mari, resursele cu zeci de mii de oameni și mii de echipamente militare doar pentru a ajunge în Transnistria, care n-ar avea nicio explicație strategică”, a explicat generalul Virgil Bălăceanu.

În opinia sa, acest lucru nu înseamnă că autoritățile din Republica Moldova pot respira fără grijă. Lucrurile se pot schimba, în funcție de evoluția războiului din Ucraina, iar rușii ar putea ajunge în situația în care să atace Moldova.

Sursa foto. Trustul de presa al Ministerului Apărării din Moldova

România trebuie să susțină Moldova în fața Rusiei

Iar într-o astfel de situație, România are obligația să ofere ajutor Moldovei, inclusiv militar. Un astfel de ajutor, însă, nu va implica desfășurarea de trupe românești peste Prut sau un război cu Rusia.

„Ajutorul militar pornește de la o relație bilaterală, România are relație bilaterală din punct de vedere al cooperării în domeniul apărării cu Republica Moldova cum are și cu alte state. Sunt exerciții care se organizează în comun, fie pe teritoriul României, fie pe teritoriul Republicii Moldova. Probabil vor mai interveni și alte forme de pregătire în comun, pot să apară și aspecte legate de sprijinul înzestrării armatei Republicii Moldova, sigur nu la dimensiunea pe care o vrea Republica Moldova”, a mai explicat generalul Bălăceanu.

El spune că există destule căi pentru a susține apărarea Moldovei, chiar dacă România nu are suficiente sisteme avansate de luptă.

„Am fost întrebat de un post de radio din Republica Moldova dacă România ar fi în măsură să doneze sisteme Patriot pentru Republica Moldova, ori noi nu avem asigurate sistemele Patriot în totalitate pentru România. Deci problemele sunt complicate din acest punct de vedere, dar sunt alte categorii de echipamente militare, de muniții care pot să fie, la nevoie, exportate, pentru că e vorba de respectarea unor modalități de export până la urmă în Republica Moldova în funcție de nevoi”, a explicat ofițerul superior.

Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu

Ajutorul pe care îl poate oferi România

Virgil Bălăceanu a precizat că ajutorul poate consta în diferite înlesniri, stagii de instruire pentru militarii moldoveni, cooperare în domeniul industriei de apărare sau export de echipament militar.

„Putem să vorbim de o cooperare în domeniul instruirii, o cooperare în domeniul învățământului militar, o cooperare în domeniul industriei de apărare. Vorbim de industria de apărare din România, cât există și ea. În Republica Moldova nu putem vorbi de industrie de apărare. Gama activităților este diversă, de la mentenanță pentru tehnică de lupa din dotarea armatei Republicii Moldova până la exportul de echipament, care pentru România fie că reprezintă un surplus, fie că exportul n-ar afecta starea de operativitate”, a subliniat generalul Bălăceanu.

În plus, un rol important l-ar putea avea sprijinul economic pe care România îl poate acorda Republicii Moldova. Mai mult, spune Virgil Bălăceanu, este nevoie ca și relațiile bilaterale să fie strânse mai mult.

„Trebuie să ne gândim și la infrastructura Moldovei acum. Se pregătesc procedurile de licitație pentru construcția a trei noi poduri peste Prut. Aspectele economice sunt esențiale, pentru că Moldova are nevoie de România, are nevoie de Uniunea Europeană ținând cont de faptul că resursele energetice îi vin din Transnistria, iarăși o problema complicată, și din Federația Rusă”, a mai arătat generalul Virgil Bălăceanu, conform Adevărul.ro.