Evenimentul Zilei > Actualitate > Scenariul Apocalipsei. Un fizician celebru anunță Sfârșitul: Civilizația umană „se apropie de autodistrugere”
Scenariul Apocalipsei. Un fizician celebru anunță Sfârșitul: Civilizația umană „se apropie de autodistrugere”

Scenariul Apocalipsei. Un fizician celebru anunță Sfârșitul: Civilizația umană „se apropie de autodistrugere”

Brian Cox - un faimos fizician britanic de la Universitatea din Manchester și realizator de documentare despre știință la televiziunea BBC - a prezis că civilizația umană este pe cale de a se „distruge pe ea însăși”. Motiv pentru care culturile extraterestre nu au luat încă contact cu noi.

Fizicianul a declarat la BBC: „Este posibil ca în galaxia Calea Lactee să existe o singură civilizație inteligentă, pe Pământ”, opinie contrară altor savanți care susțin că oamenii vor întâlni, în curând, alte ființe din spațiu. Există trilioane de planete și una dintre ele a hrănit ființe capabile să contemple această dramă cosmică, miraculos de improbabilă”.

Chiar înainte ca fizica să devină o disciplină, filozofii antici s-au întrebat dacă există ceva dincolo de Pământ. Ceva numit Paradoxul Fermi, teoretizat de omul de știință Enrico Fermi din secolul al XX-lea, a încercat să răspundă la această întrebare – sau cel puțin de ce oamenii nu au întâlnit încă nicio altă ființă într-un Univers care conține un potențial enorm pentru viață.

Paradoxul Fermi spune că, datorită vârstei și dimensiunii Universului, trebuie să existe o civilizație undeva mult mai avansată decât a noastră

În 2016, profesorul Cox a luat acest paradox și a lansat propria opinie. El a presupus, la fel ca mulți alți oameni de știință, că odată ce o civilizație atinge o anumită dimensiune, ea se sinucide în cele din urmă. Acest lucru ar putea fi fie prin război, știință, fie printr- un dezastru natural .

Brian Cox – un faimos fizician britanic de la Universitatea din Manchester (foto).

Brian Cox: Fizicianul a susținut că civilizația se îndreaptă spre „autodistrugerea”

El a spus: „O soluție la Paradoxul Fermi este că nu este posibil să conduci o lume care are puterea de a se autodistruge și care are nevoie de soluții globale de colaborare pentru a preveni acest lucru. Se poate ca dezvoltarea științei și a ingineriei să depășească inevitabil dezvoltarea expertizei politice, ceea ce duce la dezastru”.

Universul există de aproximativ 13,8 miliarde de ani, iar oamenii există de 200.000 de ani

Aceasta înseamnă doar 0,00145 la sută din tot timpul. Unii spun că aceasta este o dovadă sigură că oamenii nu pot fi singura civilizație avansată. Cercetarea, efectuată de Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică , a sugerat că civilizațiile avansate ar putea să nu apară pentru încă un trilion de ani. Profesorul Avi Loeb de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică și autor principal, a spus: „Dacă întrebați: „Când este cel mai probabil să apară viața?” ai putea spune naiv „Acum”.

Șansa ca forme de viață să existe a devenit posibilă abia la 30 de milioane de ani după Big Bang , potrivit studiului. Acesta este momentul în care oamenii de știință cred că Universul a început, într-un singur punct, încet, după ce a început să crească la fel ca și astăzi. Și, este de remarcat faptul că Universul este încă în creștere.

Oamenii de știință din lucrare prezic că existența va continua să prospere încă zece trilioane de ani până când toate stelele din Univers vor muri

Deși se spune că galaxia Calea Lactee, în care se găsește Pământul, a fost martora a mii de civilizații, totuși nu s-au descoperit încă dovezi în acest sens. Alții cred că, contrariul ar putea fi adevărat, iar printre aceștia este și fizicianul de la Universitatea Manchester și membru al Societății Regale, Brian Cox.

”Pământul este singurul loc din galaxie, unde există viață inteligentă. Putem fi prima și ultima planetă, unde au evoluat civilizații. Dacă acest lucru este valabil, trebuie să considerăm lumea noastră una ”de o valoare de neconceput”.

Celebrul fizician a explicat cum a evoluat viața pe planeta noastră

”Viața pe Pământ are o vechime de aproximativ de 3,8 miliarde de ani, iar aceasta a însemnat doar existența monocelulară pentru 3,2 miliarde de ani. Viața mai complexă a început doar cu 600 de milioane de ani în urmă”.

În schimb, alți fizicieni faimoși din lume, sunt de altă părere. Unii dintre ei, precum Mickio Kaku și Avi Loeb, cred în existența civilizațiilor inteligente din univers și despre posibila întâlnire a omenirii cu acestea.

Avi Loeb, un faimos fizician american și fost președinte al Departamentului de Astronomie al Universității Harvard din Statele Unite, vine cu o teorie care uimește lumea: universul nostru a fost creat probabil de o civilizație avansată în laborator.

Autorul susține potrivit teoriei sale că universul nostru ar fi putut fi creat în laborator de ”o civilizație tehnologică avansată”. Aceste ființe superioare, pe care fizicianul le încadrează în ”clasa A” pe scară cosmică, ”ar fi putut dezvolta o tehnologie, care a creat un ”baby universe” din nimic, prin tuneluri cuantice”, scrie Express.