Găurile negre supermasive din Calea Lactee ar putea înghiți Pământul. Simulările nu lasă loc de interpretări

Găurile negre supermasive din Calea Lactee ar putea înghiți Pământul. Simulările nu lasă loc de interpretări Surssa: NASA

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că găurile negre din Calea Lactee devin tot mai periculoase pentru Pământ atunci când galaxia gazdă se ciocnește cu o altă galaxie, de obicei mai mare.

Cercetătorii au descoperit acest lucru simulând formarea și mișcarea găurilor negre supermasive pe parcursul a miliarde de ani de evoluție universală. Au făcut acest lucru rulând o serie de așa-numite simulări cosmologice „ROMULUS”, urmărind căile găurilor negre rătăcite. Aşa s-a ajuns la concluzia că ar putea înghiţi planeta noastră.

La începutul fiecărei simulații, găurile negre supermasive au fost hrănite cu gaz - corpurile formându-se acolo unde gazul era sărac în metal, dens (de 15 ori cel al pragului pentru a forma o stea) și cald (la 9.500– 10.000 Kelvin).

În simulare, acest lucru a dus la găuri negre rătăcitoare cu o masă de aproximativ un milion de ori mai mare decât a Soarelui

Cu cât galaxia este mai mare, cu atât mai multe găuri negre rătăcitoare vor fi recuperate - grupurile galactice având potențialul de a adăposti mii de găuri.  Însă autorul și astrofizicianul Angelo Ricarte, a spus: „Nu vă faceți griji, șansele ca noi să întâlnim o gaură neagră supermasivă rătăcitoare sunt mici. Spațiul este atât de vast încât chiar și atunci când două galaxii care conțin sute de miliarde de stele fuzionează, stelele lor nu se ciocnesc”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dovezile din observații indică faptul că aproape fiecare galaxie mare are o gaură neagră supermasivă în centrul galaxiei. Găurile negre supermasive sunt zone incredibil de dense în centrul galaxiilor cu mase care pot fi de miliarde de ori mai mari decât ale soarelui.

Găurile negre acționează ca ancore pentru masa gazul, praful, stele, planete și alte corpuri din jurul lor

Dar, din fericire, majoritatea găurilor negre ajung în cele din urmă să se contopească cu gaura neagră supermasivă din centrul noii lor galaxii oricum. Aceasta înseamnă că cele care rămân - de exemplu, pe Calea Lactee - tind să fie ieșite în halou galactic și foarte departe de propriul nostru sistem solar.

Dr. Ricarte a adăugat: „Dacă ar exista într-adevăr o gaură neagră supermasivă chiar în vecinătatea noastră, am fi capabili să îi detectăm prezența. Numărul de găuri negre rătăcitoare a avut tendința de a crește liniar cu masa galaxiei, Calea Lactee având probabil în jur de 12. Ne așteptăm la mii de găuri negre rătăcitoare în nimburile de grupuri de galaxii”, au scris cercetătorii în lucrarea lor, potrivit Express.