Evenimentul Zilei > Social > Reușită istorică. Astronomii „au furat” câmpul magnetic al primei găuri negre, misterioasa M87. VIDEO
Reușită istorică. Astronomii „au furat” câmpul magnetic al primei găuri negre, misterioasa M87. VIDEO

Reușită istorică. Astronomii „au furat” câmpul magnetic al primei găuri negre, misterioasa M87. VIDEO

O bornă crucială în cucerirea tainelor cosmosului a fost depășită. Astronomii au reușit să capteze imaginea câmpului magnetic al primei găuri negre cunoscute.

Astronomii care au dezvăluit în premieră prima gaură neagră au reuşit să surprindă imaginea câmpului magnetic din jurul marginii sale. Este o etapă crucială pentru o mai bună înţelegere a acestor misterioşi „monştri cosmici”, conform unui studiu publicat miercuri.

Gigantica M87 din centrul galaxiei Messier are forma unui cerc întunecat în mijlocul unui halou

Pe 10 aprilie 2019, gigantica gaură neagră din centrul galaxiei Messier 87 (M87), aflată la o distanţă de 55 de milioane de ani-lumină, a fost prezentată sub forma unui cerc întunecat în mijlocul unui halou,  relatează AFP, citată de Agerpres.

 

Imaginea istorică, obţinută prin intermediul proiectului internaţional Event Horizon Telescope (EHT), a reprezentat cea mai directă dovadă obţinută vreodată despre existenţa găurilor negre. Astronomii au demonstrat că sunt obiecte atât de masive şi de compacte încât nu le scapă nici măcar lumina.

În 2021, oamenii de ştiinţă de la EHT cunosc mai multe despre mecanica obiectului supermasiv, care are o masă de câteva miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui. Lucrarea lor a fost publicată în The Astrophysical Journal Letters.

Astfel descoperim o nouă imagine a obiectului în lumină polarizată ca printr-un filtru, ce permite astronomilor să „înţeleagă mai bine fizica din spatele imaginii văzute în aprilie 2019”, a subliniat Ivan Marti-Vidal, coordonatorul unui grup de lucru din cadrul EHT.

Secretul: polarizarea a dezvăluit structura câmpului magnetic de la marginea „monstrului” M87

„Observăm în realitate ceea ce preziceau modelele teoretice; este incredibil de satisfăcător!”, a explicat pentru AFP Frédéric Gueth, director adjunct al Institutului de Radioastronomie Milimetrică (Iram), al cărui telescop face parte din reţeaua EHT.

Procedeul de polarizare a dezvăluit structura câmpului magnetic situat la marginea găurii negre. De asemenea, a făcut posibilă producerea unei imagini exacte a formei acesteia, mai scrie sursa citată.

Acest câmp magnetic extrem de puternic opune rezistenţă forţei de gravitaţie a găurii negre. Este „un fel de echilibru între cele două forţe, ca o luptă, chiar dacă în cele din urmă gravitaţia este cea care câştigă”, a explicat astronomul.

Câmpul magnetic permite nu doar extragerea materiei, ci şi ejectarea, la viteze imense, a unor puternice jeturi de radiaţii care se extind până la distanţe de ordinul miilor de ani lumină faţă de gaura neagră sursă.

Citește și Pământul va fi devorat de o gaură neagră? Ce răspuns a dat NASA