Scandalurile din jurul vaccinurilor anti-covid, efect neașteptat. Românii nu-și mai vaccinează copiii

Scandalurile din jurul vaccinurilor anti-covid, efect neașteptat. Românii nu-și mai vaccinează copiii

Aproape două milioane de copii mor anual din cauză că nu au acces la vaccinuri. „Românii au norocul să îşi poată imuniza gratuit copiii împotriva multor boli grave”, declara Ministerul Sănății, adăugând adesea că „Vaccinurile salvează vieţi”. Totodată, numeroasele scandaluri apărute în jurul vaccinurilor împotriva covid-19 au dus la creșterea neîncrederii în serurile imunizante.

Un raport al UNICEF arată că, la nivel mondial, 67 de milioane de copii au ratat unul sau mai multe vaccinuri pe parcursul a trei ani, în urma întreruperii furnizării serviciilor din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate și a redirecționării resurselor limitate, precum și din cauza conflictelor, a fragilității și a scăderii încrederii.

În România, scăderea solicitării vaccinurilor pentru copii se manifestă în continuare, chiar dacă sistemul medical a fost degrevat de cazurile covid-19. Românii nu mai au încredere în serurile imunizante, nici măcar în cele de pe schema națională, recomandată tuturor copiilor (n. ea poate fi consultată AICI ).

Ne-am întors cu 30 de ani în urmă

Potrivit noilor date obținute într-un studiu implementat de Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, care monitorizează încrederea în vaccinuri încă din anul 2015, rata vaccinurilor administrate copiilor a scăzut cu 10 puncte procentuale în România. Mai mult, medicii de familie susțin că, neoficial, „acest dezastru” are proporții mult mai mari.

Sursa: Ministerul Sănătății

Conform raportului „Starea copiilor lumii 2023”, în alte state precum Republica Coreea, Papua New Guinee, Ghana, Senegal și Japonia, scăderea a fost de peste o treime.

China, India și Mexic sunt singurele țări analizate în care datele indică menținerea sau chiar îmbunătățirea percepției privind importanța vaccinurilor. În majoritatea țărilor, persoanele sub 35 de ani și femeile sunt cele care declară, de obicei, că au mai puțină încredere în vaccinurile adresate copiilor după declanșarea pandemiei. În România, cu 13,4% mai puține persoane sub 35 de ani aveau încredere în vaccinuri după pandemie. Încrederea în vaccinuri în cazul bărbaților din România a scăzut cu 14,6%, în vreme ce încrederea femeilor s-a diminuat cu 5,7% după pandemie.

Aceasta este cea mai mare scădere a vaccinării copiilor din ultimii 30 de ani.

„În plină pandemie, oamenii de știință au reușit să dezvolte rapid vaccinuri care au salvat nenumărate vieți. Dar în ciuda acestor progrese istorice, frica și dezinformarea referitoare la orice tip de vaccin s-au răspândit la fel de rapid ca virusul”, a declarat Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF. „Aceste date trag un semnal de alarmă îngrijorător. Nu putem permite ca încrederea în vaccinurile de rutină să devină o altă victimă a pandemiei. În acest caz, următorul val de decese ar putea fi cel al copiilor care suferă de rujeolă, difterie sau alte boli care pot fi prevenite”.

Cazurile de poliomielită, de 8 ori mai multe

În 2022, s-a înregistrat un număr dublu de cazuri de rujeolă față de anul precedent. Numărul copiilor paralizați din cauza poliomielitei a crescut cu 16% în 2022 în comparație cu anul anterior. În cazul în care comparăm perioada 2019-2021 cu intervalul de trei ani precedent, observăm o creștere de opt ori a numărului de copii paralizați din cauza poliomielitei, ceea ce subliniază necesitatea realizării unor eforturi de vaccinare susținute.

Virusul polio se transmite pe cale aeriană, prin picături de salivă, de pe mâinile murdare sau din apele ori alimentele contaminate.

Persoanele infectate sunt contagioase cu 7-10 zile înainte să aibă simptome precum dureri de cap sau de gât, febră, greaţă şi disconfort general. Apoi răspândesc virusul încă 5-10 zile prin aer şi chiar 6 luni, prin materiile fecale, susține Ministerul Sănătății.

Poliomielita, este o boală infectioasa produsa de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor); exista 3 tipuri de virus polio (tip1,2,3). Boala este de o gravitate deosebita prin mortalitatea indusă dar şi prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viaţă. Ultimul caz de poliomielita a fost inregistrat in Romania in anul 1992 (virusul a fost importat din Bulgaria).

Ne puteți urmări și pe Google News