Atenție, părinți! Tot mai mulți copii diagnosticați cu probleme de creștere. Medicul explică de ce rămân micuți de înălțime

Atenție, părinți! Tot mai mulți copii diagnosticați cu probleme de creștere. Medicul explică de ce rămân micuți de înălțime

Părinții au o nouă temă asupra căruia trebuie să-și păstreze atenția. Apar tot mai mulți pacienți pediatrici cu probleme de creștere, iar acest fapt se poate datora unor afecțiuni medicale sau genetice. Din fericire, astăzi medicina românească este aliniată cu cele din țările cu sisteme de sănătate evoluate și diagnosticarea și tratarea pot fi realizate cu ușurință, la momentul potrivit.

Dr. Bogdan Pascu, medic specialist Endocrinologie Pediatrică, competența ecografie endocrină în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului este unul dintre doctorii care întâlnește și tratează tot mai des probleme de creștere în cazul copiilor. Și dacă până acum subiectul nu a primit o atenție deosebită, ultimii ani au adunat grupuri mari de părinți pe rețetele sociale, îngrijorați de acest aspect.

Se pare că problema dezvoltării în înălțime, și nu numai, a copiilor nu este o raritate printre problemele care îi stresează pe părinți, însă marea majoritate a acestora se plânge că nu primește informații care să clarifice suspiciunea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicul Bogdan Pascu a acceptat să ofere, pentru EVZ.ro, răspunsuri la cele mai comune întrebări legate de această „nouă epidemie de copii mici de înălțime”.

„Epidemia de copii mici de înălțime” - o afecțiune nouă sau doar o rată de diagnosticare mai mare?

Încă de pe vremuri, părinții constatau diferențele de dezvoltare dintre copii, dar nu le considerau remediabile sau ca fiind o problemă ce poate fi adresată unui medic. „Al meu e cel mai scund din grupa lui, la grădiniță. Poate o să-și dea drumul în înălțime mai târziu”, spuneau părinții deseori. Însă tot deseori se întâmpla ca cel mic să rămână mic în continuare, și mai târziu în viață, în comparație cu ceilalți. Deși părinții au o statură normală.

Totodată, în vremurile noastre problema înălțimii copilului este tot mai discutată.

Sunt mai des întâlniți copiii cu hipostatură?, este una dintre întrebările la care medicul endocrinolog ne răspunde.

Ce înseamnă un copil cu probleme de creștere și cum îl afectează la maturitate? Această afecțiune poate veni „la pachet” și cu altele?

Ce este hormonul de creștere și cum pot fi tratate problemele legate de el?

Care sunt semnalele unei probleme de creștere și cum le pot identifica părinții?

Care pot fi rezultatele finale ale unui pacient cu această afecțiune, dar care a urmat tratament?

Răspunsurile la aceste întrebări le puteți descoperi pe EVZ Play, AICI! 

De asemenea, Dr. Pascu recomandă tabelul de măsurare a copiilor (vârstă/înălțime) pe care părinții să-l folosească drept ghid: https://endocrinologiepediatrica.ro/calculator-imc .