Scandalurile de corupție explodează în Ucraina. Numeroși oficiali și apropiați ai lui Zelenski, demisionează sau sunt demiși
- Dinu Marian
- 26 ianuarie 2023, 09:28
Săptămâna aceasta, la Kiev au avut loc o serie de demisii sau demiteri, multe dintre acestea părând a fi legate de acuzații de corupție. Timoșenko s-a numărat printre cele mai importante persoane care au părăsit funcția, dar au fost și viceministrul apărării Viaceslav Șapovalov și procurorul general adjunct Oleksiy Symonenko, precum și cinci guvernatori ai provinciilor din linia întâi. Titlurile presei ucrainiene sunt profund incomode pentru guvern. De la invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Zelenski a devenit o icoană internațională, lăudat pentru rezistența și mâna sa fermă. Dar scandalurile de corupție sunt de natură să alarmeze capitalele occidentale, care au trimis sume uriașe de bani în Ucraina pentru a echilibra catastrofa economică a războiului.
Demisiile și demiterile - în special cele ale adjunctului șefului de cabinet al lui Zelenski, Kirilo Timoșenko, ale ministrului adjunct al apărării, Vyacheslav Shapovalov, și ale procurorului general adjunct Oleksiy Symonenko - reprezintă cea mai mare schimbare în conducerea Ucrainei de când Rusia a lansat invazia pe scară largă în februarie. Cinci guvernatori au fost destituiți pur și simplu din funcțiile lor, inclusiv Oleksiy Kuleba din regiunea Kiev și Valentyn Reznichenko din regiunea Dnipropetrovsk, doi dintre cei mai proeminenți șefi regionali. De asemenea, au fost demiși guvernatorii regiunilor Sumy, Kherson și Zaporoje.
În octombrie, publicația ucraineană de știri Bihus.info a distribuit fotografii cu Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului președintelui Volodymir Zelenski, conducând un SUV Chevrolet Tahoe nou, care fusese donat pentru ajutor umanitar. Două luni mai târziu, site-ul de știri Ukrainska Pravda a relatat că Timoșenko a fost filmat de mai multe ori conducând un Porsche Taycan din 2021, în valoare de aproximativ 100.000 de dolari, prin Kiev, la începutul anului.
Timoșenko a respins acuzațiile, sugerând că Chevrolet-ul a fost folosit pentru afaceri oficiale și că doar a împrumutat Porsche-ul. Dar, în condițiile în care o mare parte din țară suferă de criză economică, mijloacele de transport ostentative alese de un consilier de rang înalt al lui Zelenski au făcut valuri. "Pot reprezentanții puterii din această țară, un sfert de teritoriu aflat deja în ruină, să trăiască în lux?", a scris Mikhailo Tkach, jurnalistul de la Ukrainska Pravda care a dezvăluit povestea cu Porsche-ul. Război în Ucraina sau furt din banii europenilor.
Ucraina, un model de corupție
Faptul că Ucraina are o problemă de corupție nu este deloc o noutate, scrie Washington Post. A fost supranumită cea mai coruptă țară din Europa. În cel mai recent Indice de percepție a corupției realizat de Transparency International, țara a fost clasată pe locul 122 cel mai prost din 180 de țări. Dar, în timp ce această reputație de corupție este cunoscută în întreaga lume - fostul președinte Donald Trump a numit Ucraina "a treia cea mai coruptă țară" - poate că mai puțin recunoscut este modul în care mulți din Ucraina ripostează împotriva corupției. Într-adevăr, pentru jurnaliștii de investigație dispuși să cerceteze corupția, Ucraina a oferit un material bogat.
Bihus.info a fost fondat de Denis Bigus, un jurnalist de investigație care a găzduit emisiunea de televiziune "Banii noștri". Bigus a devenit cunoscut la nivel internațional mai întâi pentru că a ajutat la crearea YanukovychLeaks, un site care a contribuit la dezvăluirea finanțelor fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici - liderul pro-Moscova înlăturat în 2014, care a lăsat în urmă un conac cu o grădină zoologică privată și o colecție de mașini de lux.
Bihus a lucrat, de asemenea, la Ukrainska Pravda, o organizație de știri online fondată pentru prima dată în 2000, care a atras atenția pe scară largă pentru activitatea sa de investigație. Acest organ de presă a condus, de asemenea, reportajul care a dus la demisia lui Symonenko în această săptămână, Tkach relatând la începutul acestei luni că procurorul general adjunct al Ucrainei a călătorit în Marbella, Spania, în timpul Anului Nou și a fost văzut conducând în Mercedesul unui controversat om de afaceri.
Alte scandaluri
Iuri Nikolov, un alt jurnalist ucrainean bine-cunoscut, cu publicația Mirror of the Week, a furnizat dezvăluirile care l-au forțat pe Șapovalov să plece din funcție în această săptămână, arătând că un contract recent de achiziții publice în valoare de 350 de milioane de dolari a inclus produse alimentare de bază la prețuri puternic umflate.
Aceasta este doar o zgârietură la suprafață scandalurilor de corupție. Jurnaliștii ucraineni care lucrează pentru unitatea de investigații a Radio Free Europe/Radio Liberty, "Skhemy", sau "schemes" în limba engleză, au dezvăluit, de asemenea, numeroase acuzații de corupție oficială în Ucraina, anul trecut forțând demisia unui judecător de la Curtea Supremă din Ucraina pentru că deținea un pașaport rusesc.
Și nu sunt doar jurnaliștii care descoperă corupția. Grupuri ucrainene non-profit, cum ar fi bine-cunoscutul Anti-Corruption Action Center, au condus propriile investigații și apeluri la reformă. Între timp, după răsturnarea lui Ianukovici în 2014 și descoperirea ulterioară a corupției pe scară largă, Kievul a înființat Biroul Național Anticorupție al Ucrainei.
Acest organism are mandatul de a investiga și de a pregăti cazuri împotriva persoanelor suspectate de corupție - după cum s-a demonstrat în acest weekend, când a supravegheat o operațiune sub acoperire în urma căreia ministrul adjunct al infrastructurii, Vasily Lozinskiy, a fost arestat pentru că ar fi luat mită 400.000 de dolari la achiziționarea unui echipament.