Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandalul SwissLeaks. Dovada legăturilor dintre bancherul Miruna Klaus și Dinu Patriciu
Scandalul SwissLeaks. Dovada legăturilor dintre bancherul Miruna Klaus și Dinu Patriciu

Scandalul SwissLeaks. Dovada legăturilor dintre bancherul Miruna Klaus și Dinu Patriciu

„Evenimentul zilei” a intrat în posesia dovezilor care demonstrează că bancherul din Elveția, Miruna Ana Klaus, a avut legături directe cu anturajul lui Dinu Patriciu, cel puțin prin intermediul fundației Rompetrol Holding din Elveția.

Miruna Klaus, fost director al băncii elvețiene Clariden Leu, e persoana despre care surse confidențiale ne-au dezvăluit că nu ar fi străină de operațiunile de „depozitare” în băncile elvețiene ale averilor unor afaceriști sau politicieni din România, precum Dinu Patriciu, Cristi Borcea, Sergiu Sechelariu și alții.

Ea a lucrat la Clariden Leu (bancă al cărei nume a fost pronunțat în scandalul Offshore Leaks) din 2003 până în 2011. Ea a fost director pentru opera țiunile din Europa de Est și s-a concentrat pe operațiunile de pe piața românească, potrivit propriului profil profesional.

Miurna Klaus a ascuns relația cu fundația lui Patriciu

În discuția telefonică purtată, marți, cu EVZ, Miruna Ana Klaus a pretins că numele pronunțate mai sus i-ar fi străine și a negat că ar fi avut vreo legătură cu aceștia. Mai mult, Miruna Ana Klaus a ascuns informația că este una și aceeași persoană cu Miruna Ana Klaus–Popescu, membru în consiliul de administrație al Fundației Rompetrol Holding, redenumită Dinu Patriciu Holding.

EVZ a descoperit însă dovezile oficiale că Miruna Klaus folosește și numele de Popescu în acte oficiale. Pe site-ul specializat www.moneyhouse.ch, numele Mirunei Ana Klaus-Popescu figurează în patru variante, care apar a fi patru persoane diferite – Miruna Klaus, Miruna Klaus-Popescu, Miruna Ana Klaus și Miruna Ana Klaus-Popescu. De altfel, și în extrasele de la Registrul Comerțului din cantonul Geneva pentru două firme la care bancherul este administrator (Organic Pills SA și Antemis SA), ea folosește numele Klaus-Popescu Miruna, respectiv Klaus Miruna.

Cine a „operat” contul lui Sergiu Sechelariu?

În plus, la capitolul „prietenii” de pe pagina de Facebook a bancherului elvețian figurează atât copiii, cât și personaje, inclusiv avocați, din anturajul fostului om de afaceri Dinu Patriciu.

În ciuda insistențelor noastre, Miruna Klaus-Popescu nu a mai dorit să răspundă întrebărilor noastre, nici după ce i s-au trimis, în scris temele pentru care doream să obținem punctul ei de vedere.

Numele Mirunei Ana Klaus a mai fost pronunțat în presă în urma declarațiilor soției lui Cornel Ciocianu, fostul șef de cabinet a lui Sergiu Sechelariu. Aceasta a povestit cum, împreună cu soțul său, au fost întâmpinați, în 2004, la Clariden Bank din Geneva, de o angajată a băncii care îl cunoștea bine pe soțul ei și vorbea românește. Angajata, care s-a prezentat ca Miruna, a intrat în biroul băncii și a adus o sacoșă plină cu dolari. Cornel Ciocianu, ar fi luat 10.000 de dolari, pentru care ar fi semnat în numele lui Sechelariu, restul de 350.000 fiind puși la loc în pungă.