Scandalul momentului, dezbătut la EvZ TV! Planul președintelui Iohannis a fost dezvăluit

Scandalul momentului, dezbătut la EvZ TV! Planul președintelui Iohannis a fost dezvăluit

La emisiunea Contrapunct de pe EvZ TV, Dan Andronic, Mirel Curea și Sorin Faur au vorbit despre planul anunțat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, de a desființa Secția pentru Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

În urmă cu aproximativ o săptămână, ministrul Justiției a anunțat un plan de măsuri care se doresc a fi o reformă în justiția românescă. Una dintre aceste măsuri anunțate se referă la desființarea SIIJ, care are ca obiect de activitate anchetarea infracțiunilor comise de magistrați.

Prezent în studioul emisiunii Contrapunct, Mirel Curea susține că SIIJ va continua să funcționeze și asta pentru că toate forțele politice au nevoie de ea. „Este un joc de imagine. Cum are președintele Iohannis câte un interes să îi aibă aproape pe TFL-iști, să voteze, crede el, PNL în decembrie, cum face câte o chestie din asta. Ieșea că ar fi vrut să îl salveze pe Coldea, avea tot interesul să îl dea cu picioarele în sus. Iese și mimează că o apără pe Kovesi. Nu a apărat-o, cu toată povestea aia cu consiliera lui care a fost la Curtea Constituțională, a fost un joc de imagine și operativ extraordinar. Jocul care îl face acum este că ar vrea Predoiu să desființeze SIIJ. Nu vrea să desființeze nimic. SIIJ este o instituție de care președintele Iohannis are nevoie precum cerbul de apă proaspătă”, a spus Curea.

De aceeași părere este editorialistul EvZ, Dan Andronic, care a adăugat că și magistrații se vor opune la acest plan, cu desființarea SIIJ. ”Cred că este o presiune din partea procurorilor, în primul rând ca aceasta instituție să dispară. Eu cred că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu propune ca dosarele să reîntoarcă la DNA. O soluție cu care judecătorii nu vor fi vreodată de acord, pentru că asta ar însemna să intre din nou la jug. Să nu mai vorbim de faptul că este total aberant să dai puterea unui procuror să poate ancheta un judecător, în fața căruia un coleg de-al lui se duce să ceară o sentință de condamnare. Cei de la SIIJ nu apar în alte dosare, nu creează presiune pe altceva. Ei se ocupă de reclamațiile care vin pe această zonă a justiției”, a comentat Andronic.

Ne puteți urmări și pe Google News

În susținerea teoriei lui, Andronic s-a mai referit și la faptul ce plenul Consiliului Superior al Magistraturii a răspuns deja, o parte din propunerile lui Predoiu. Mai mult, împotriva acestui plan au sărit și organizațiile de magistrați. „Judecătoarea Dana Gârbovan a atacat modul în care Cătălin Predoiu a prezentat o mică reformă în justiție, care de fapt este o contrareformă, o restaurație. Spun din experiența mea de om. Ceea ce ne închipuim că este un plan, de cele mai multe ori este de fapt o prostie pură. Noi căutăm explicații la nimic”.

Moderatorul Sorin Faur a atras atenția la o chestiune importantă din planul lui Predoiu. ”Una dintre prevederile spectaculoase este că a fost scoasă interdicția de a racola dintre magistrați, dar a păstrat intedicția de a face parte din serviciile secrete”, a spus Faur.