Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, susține că la baza deciziei de marți a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul Kovesi nu s-ar afla vreo decizie a CCR și nici nu ar conține, de fapt, critici la adresa Curții, scrie Europalibera.org.

„Îmi păstrez rezerva de a face comentarii la decizie. Eu cer tuturor celor care vor să își facă o părere obiectivă despre decizie să o citească cu răbdare și cu obiectivitate și să vadă în ce măsură ea conține critici la adresa Curții Constituționale sau în ce măsura decizia CCR a stat la baza deciziei CEDO. Și doamna Kovesi face apel la două articole din convenție, cele reținute și de CEDO. Văd diverse reacții, inclusiv ale unor autorități, că e desființată CCR. Vă rog să citiți să vedeți în ce măsură decizia noastră a stat la baza deciziei CEDO”, a declarat Valer Dorneanu

El susține că, de fapt, în decizia CEDO nici măcar nu se vorbește critic la adresa CCR și că nu a văzut în conținutul hotărârii CEDO vreo referire că CCR ar fi greșit.

„Nu am de gând să comentez, nu fac asemenea comentarii. Să vedeți exact care sunt criticile și care sunt motivele care au determinat decizia CEDO. Substanța discuțiilor vizează referatul care s-a făcut (…) Eu nu mă refer la nimic personal, la nicio instituție, ci strict la conținutul deciziei CEDO, în care se vorbește despre sesizare, despre referat, nu se vorbește critic la adresa CCR, nu am văzut nicio apreciere directă că a greșit CCR, că nu i-a dat drept la apărare”, a mai spus Dorneanu.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului contrazice dur deciziile Curții Constituționale 358/2018, 68/2017 și raportul Inspecției Judiciare din ianuarie 2018, care a condamnat criticile Laurei Codruța Kovesi la adresa CCR, în decizia în care dă câștig de cauză fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție, care a contestat la CEDO decizia de revocare a sa din funcție.