Evenimentul Zilei > International > Scandalul George Floyd. Nici cauza morții nu e cum s-a spus! Mărturia unui legist
Scandalul George Floyd. Nici cauza morții nu e cum s-a spus! Mărturia unui legist

Scandalul George Floyd. Nici cauza morții nu e cum s-a spus! Mărturia unui legist

Un medic legist, audiat în procesul asasinării lui George Floyd, susține că sunt mai mulți factori care au determinat moartea acestuia, astfel că nu poate fi stabilită o cauză foarte clară.

Moartea lui George Floyd ar fi trebuit clasificată ca „nedeterminată”, a declarat un expert în procesul de omor intentat fostului ofițer de poliție american Derek Chauvin, după cum relatează BBC News.

Cauzele morții nu sunt clare a declarat un medic legist, audiat ca martor în procesul uciderii lui George Floyd. Medicul legist David Fowler a declarat în fața judecătorilor din Minnesota că au fost mai mulți factori care au concurat la moartea bărbatului. În opinia sa, expusă la proces, consumul de droguri, bolile de inimă, precum și alți factori au avut un aport la moartea lui Floyd.

Medicul David Fowler a fost un martor cheie audiat în apărarea fostului polițist Derek Chauvin, acuzat de uciderea lui Floyd. Apărarea sa încearcă să demonteze mărturiile anterioare, potrivit cărora, George Floyd a murit asfixiat în timpul arestării, în Minneapolis, Minnesota, în luna mai.

Procurorii care au instrumentat dosarul susțin că Floyd a murit din cauza lipsei de aer, după ce polițistul Derek Chauvin, în vârstă de 45 de ani, l-ar fi presat cu genunchiul pe gât mai mult de nouă minute. Imaginile cu polițistul care îl reține pe George Floyd, un cetățean afro-american, la pământ, în timp ce striga că nu poate respira a provocat proteste în toată lumea.

Procesul polițistului care l-a omorât pe George Floyd

Mărturia expertului apărării

Doctorul Fowler, fost medic legist șef în statul Maryland, pensionat în 2019, a fost chemat să depună mărturie în apărarea polițistului. El și-a prezentat opinia cu privire la constatările din raportul medico-legal referitor la moartea lui George Floyd.

Potrivit spuselor sale, cauza decesului nu poate fi determinată deoarece există mai mulți factori care au contribuit la producerea acesteia. Consumul de fentanil și metamfetamină, precum și posibila expunere la otrăvirea cu monoxidul de carbon din evacuarea mașinii de poliție, au fost printre factorii care ar fi putut duce la moartea lui Floyd.

Medicul legist a precizat George Floyd a suferit „un stop cardiac” în timp ce se lupta cu ofițerii de poliție. El a precizat că, pe fondul conflictului, problemele medicale ale victimei au dus la o accelerare a bătăilor inimii, cunoscută sub numele de aritmie cardiacă bruscă.

Ce s-a mai întâmplat în instanță

Miercuri, judecătorul care conduce procesul a respins o moțiune depusă de apărare care a solicitat achitarea lui Derek Chauvin de toate acuzațiile. Avocatul apărării Eric Nelson, a declarat că procurorii nu au reușit să-și demonstreze că există un caz împotriva polițistului, dincolo de orice îndoială rezonabilă.

Moțiunea este o cerere standard în procesele penale la sfârșitul prezentării dosarului de urmărire penală și a fost respinsă de judecătorul județului Hennepin Peter Cahill.

Citește și:

Manevra George Floyd-BLM se prăbușește la instanță. Expert: Folosirea forței, legitimă!