Scandalul Eurovision ia amploare. Ucraina, nemulțumită de decizia EBU

Scandalul Eurovision ia amploare. Ucraina, nemulțumită de decizia EBUSursă: Vadym Farion | Dreamstime.com

Retragerea calității de gazdă a concursului Eurovision a stârnit nemulțumire în Ucraina, sporind astfel tensiunile legate de competiție, după scandalul legat de procesul de votare a melodiilor.

Ucraina, câştigătoarea ediției din acest an a concursului Eurovision, a denunţat vineri decizia prin care i-a fost retrasă calitatea de gazdă a următoarei ediţii a competiţiei muzicale. Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a invocat motive de securitate, după ce Ucraina a fost invadată de trupele lui Vladimir Putin, pe 24 februarie, informează AFP, citată de Agerpres.

„Ucraina nu este de acord cu natura deciziei luate de Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune”, a declarat într-un comunicat ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko. „Cerem negocieri suplimentare pentru a găzdui Eurovision 2023 în Ucraina”, a adăugat oficialul ucrainean.

Ucraina insistă să organizeze următoarea ediție a Eurovision

„Cerem schimbarea acestei decizii, pentru că noi credem că putem să ne îndeplinim toate angajamentele pe care ni le-am asumat”, a mai spus Tkacenko, care a dat asigurări că ţara sa „a îndeplinit până acum toate condiţiile”. Ministrul Culturii de la Kiev a mai spus că Ucraina „a oferit răspunsuri şi garanţii în privinţa normelor de securitate” în vederea organizării următoarei ediţii a concursului.

Sursă: Jborzicchi | Dreamstime.com

Anterior, în cursul zilei de vineri, EBU anunţse că examinează posibilitatea ca Marea Britanie, care s-a clasat pe a doua poziție în finala competiţiei Eurovision din 2022, să înlocuiască Ucraina în calitate de țară-gazdă a ediţiei din 2023.

„În circumstanţele actuale, garanţiile de securitate şi operaţionale care sunt necesare pentru a găzdui, a organiza şi a produce show-ul Eurovision (...) nu pot fi îndeplinite de Ucraina”, a precizat EBU.

Îngrijorări de securitate

Reamintim că Rusia a lansat o invazie militară în Ucraina, pe 24 februarie, iar războiul declanșat de Kremlin a făcut deja zeci de mii de victime şi a provocat pierderi materiale și distrugeri masive. Mai mult, circa 20% din teritoriul Ucrainei este ocupat acum de armata rusă, iar alte regiuni ucrainene sunt ținta bombardatelor zilnice cu rachete.

Potrivit regulilor de până acum, statul care câştigă concursul Eurovision devine organizator al finalei competiţiei în anul următor.

În 2022, grupul ucrainean „Kalush Orchestra”, înscris în concurs cu piesa „Stefania”, una care combină elemente de hip-hop cu muzică tradiţională, a a câştigat finala concursului Eurovision, organizat în oraşul italian Torino pe 15 mai.  Pe poziția a doua s-a plasat Marea Britanie, iar pe poziția a treia s-a clasat Spania.

Concursul din acest an a fost umbrit de numeroase scandaluri privitoare la contorizarea voturilor publicului, iar România, de exemplu, prin TVR, este în război cu EBU.

Ne puteți urmări și pe Google News