Eurovision 2022. Scandalul ia amploare. Cum explică EBU anularea punctelor României

Eurovision 2022. Scandalul ia amploare. Cum explică EBU anularea punctelor României Sursă: Jborzicchi | Dreamstime.com

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) transmite un comunicat de presă, în care explică motivele pentru care punctele acordate de juriile din șase state, inclusiv România, au fost anulate. Conform organizatorului, explicațiile privind această anulare au legătură cu nerespectarea integrității votului, chiar de către cele șase state penalizate la finalul competiției muzicale.

În finala Eurovision 2022, punctele juriilor din Polonia, Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, San Marino și România au fost anulate, după semnalarea unor așa-zise nereguli identificate în sistemul de vot.

Statele în cauză nu au respectat integritatea sistemului de vot al Eurovision, acuză organizatorii

Organizatorii dau vina pe nerespectarea integrității votului prin sms sau telefonic, considerată „esențială pentru succesul emisiunii”, după cum motivează EBU.

„În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele șase jurii au plasat, toate, cinci dintre celelalte țări în Top 5 (ținând cont de faptul că nu au putut vota pentru ele ele); un juriu a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6; iar ultimul dintre cele șase jurii a plasat patru dintre celelalte țări în Top 4, iar pe a cincea în Top 7. Patru dintre cele șase au primit cel puțin un set de 12 puncte, care este maximul ce poate fi acordat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Având în vedere natura fără precedent a neregulilor detectate în cea de-a doua semifinală, EBU, în consultare cu Partenerul de Votare paneuropean şi Monitorul Independent de Votare, a decis să îşi exercite dreptul de a elimina voturile emise de cele şase jurii în cauză din stabilirea clasamentului în Marea Finală pentru a păstra integritatea sistemului de vot”, a transmis EBU.

EBU reconfirmă rezultatele finale ale competiției Eurovision 2022

În detrimentul voturilor celor șase țări, EBU a ales un „rezultat agregrat”, organizatorii reconfirmând rezultatele finale ale celor 40 de stat care au participat la competiția Eurovision de anul acesta.

„EBU îşi reconfirmă decizia de a înlocui voturile juriului pentru aceste şase ţări cu un rezultat agregat înlocuitor atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală. EBU confirmă, de asemenea, clasamentul final al celor 40 de participanţi la Eurovision Song Contest 2022. EBU, membrii săi şi Grupul de referinţă vor continua să colaboreze îndeaproape pentru a proteja integritatea şi succesul unui eveniment care a fost o platformă unică pentru talentul creativ de peste 66 de ani şi aşteaptă cu nerăbdare să continue să distreze publicul din întreaga lume”, mai adaugă Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, organizator al concursului Eurovision.

Votul neregulamentar, explicații ale organizatorilor

Conform EBU, pentru ca un vot acordat participanților la Eurovision să fie declarat neregulamentar, este nevoie ca cel puțin două dintre următoarele situații să se petreacă:

  • O abatere de la normă, anume dacă rezultatul reflectă sau nu reflectă preferinţele generale ale celorlalţi juraţi profesionişti. Ţinând cont de faptul că toţi sunt profesionişti ai muzicii cărora li s-a cerut să voteze pe baza aceloraşi criterii stabilite în Regulamentul Concursului (de exemplu, un juriu al unui stat plasează în fruntea clasamentului său o compoziție muzicală pe care majoritatea o clasează mai jos în tabelul final
  • Modele de vot – Există modele vizibile de vot în cadrul juraţilor?
  • Nereguli – privind nerespectarea Regulamentului Eurovision Song Contest de către jurii
  • Modele recurente – Alte ţări repetă modele de vot similare?
  •  Există beneficiari – Dacă apar abateri, cine beneficiază de rezultatul acestora?

„Dacă răspunsul la mai mult de două dintre aceste întrebări este Da, atunci modelul este considerat neregulat, iar voturile afectate de o astfel de neregulă sunt eliminate, cu condiţia ca neregula să fie confirmată de către Partenerul de Vot paneuropean (care beneficiază de 17 ani de experienţă în administrarea votul CES) şi recunoscut de Monitorul Independent de Votare”, explică organizatorul Eurovision.