Evenimentul Zilei > Monden > EXCLUSIV. România, umilită pe banii ei! Cât ne-a costat trocul politic de la Eurovision: „Am fost de acord să iasă Ucraina, dar nu mă lua de tâmpit” (VIDEO)
VIDEO

EXCLUSIV. România, umilită pe banii ei! Cât ne-a costat trocul politic de la Eurovision: „Am fost de acord să iasă Ucraina, dar nu mă lua de tâmpit” (VIDEO)

Nu există an fără scandal la festivalul semi-manelistic denumit pompos Eurovision. Într-o ediție cu puternice conotații politice, la Eurovision 2022 a fost dezgropată celebra butadă „Nu contează cine votează, contează cine numără voturile!", atribuită lui I. V. Stalin.

„A fost înfiorător, ne-am făcut de…”, a comentat jurnalistul Robert Turcescu într-o nouă discuție despre scandalul în care România a fost implicată la tot mai controversatul Eurovision, ediția 2022.

Bichir: La noi a fost slugărnicie

În opinia istoricului și publicistului Florian Bichir, s-a lucrat cu o dublă măsură. Țările mai puțin puternice, a se citi mai din estul Europei, au fost tratate într-un mod deplorabil. România ar fi trebuit să aibă o poziție mult mai fermă, mergând chiar până la anularea participării sale.

Eda Marcus a avut o reacție de milioane

„Fiecare cu tradițiile lui, publicul freamătă, e un show, dar s-a politizat de mult. Aveam o atitudine mult mai agresivă dacă era vorba de TVR și pe banii mei. Câștigă cine a dat telefon. (…) Trebuiau și ucrainenii mângâiați pe suflet, dar nu așa mârlănește. La noi au fost niște disfuncțiuni și o slugărnicie… Mă mir că mai e ăla (n.r. – Dan Cristian Turturică) director la TVR. Am citit și eu comunicatul. Nu mai particip, îmi iau banii înapoi. Pa, fac alt festival numai cu moldovenii și polonezii, ne premiem între noi. Am fost de acord să iasă Ucraina, dar nu mă lua de tâmpit”, a comentat Florian Bichir.

Ciutacu: Suntem de un penibil grotesc

Un alt invitat al podcastului EVZ Play moderat de Robert Turcescu, jurnalistul Victor Ciutacu, consideră că delegația noastră „a primit ordin de la stăpânire”, numai că nu l-a executat în timp util, ceea ce explică multitudinea de bâlbe și gafe ale TVR. „A avut fata (n.r. – Eda Marcus, prezentatoarea TVR) o reacție foarte mișto, a povestit mai pe larg. Au primit ordin de la stăpânire să schimbe clasamentul că nu ieșise Ucraina pe locul 1. A alergat una în crucea nopții în 5 minute, dintr-un cap în altul al televiziunii. Ori a fost prea târziu, ori n-a fost să fie. Ai noștri rezolvaseră, dar nici așa n-am fost în stare să rezolvăm cazul. Suntem de un penibil grotesc”.