Evenimentul Zilei > Sport > Scandalul care cutremură fotbalul mondial. Doi foști lideri vor aduși în fața justiției și riscă închisoarea
Scandalul care cutremură fotbalul mondial. Doi foști lideri vor aduși în fața justiției și riscă închisoarea

Scandalul care cutremură fotbalul mondial. Doi foști lideri vor aduși în fața justiției și riscă închisoarea

Michel Platini, fost conducător al UEFA, și Sepp Blatter, omul care a condus FIFA, vor trebui să răspundă în fața justiției din Elveția. Scandalul vizează presupuse fapte grele de corupție, comise la cel mai înalt nivel al fotbalului.

Scandalul uriaș de corupție, de la nivelul FIFA și UEFA, va intra într-o nouă etapă. Francezul Michel Platini şi elvețianul Sepp Blatter, foşti preşedinţi ai UEFA, respectiv FIFA, urmează să fie judecaţi pentru fraudă, între 8 şi 22 iunie în Elveţia, în dosarul privind plata suspectă care a dus la suspendarea celor doi din fotbalul mondial, începând din 2015.

Scandal uriaș de corupție pentru Michel Platini și Sepp Blatter

Platini, în vârstă de 66 ani, şi Blatter (86 ani), vor răspunde în faţa justiţiei şi pentru „gestiune neloială”, „abuz de încredere” şi „fals în înscrisuri”, în acelaşi dosar, a anunţat marţi Tribunalul penal federal din Bellinzona, în cantonul Ticino (sud-estul Elveţiei).

După mai bine de şase ani de anchetă foarte mediatizată, cei doi aliaţi deveniţi rivali sunt acuzaţi că au „obţinut ilegal, pe cheltuiala FIFA, o plată de 2 milioane de franci elveţieni” (1,8 milioane euro), „în favoarea lui Michel Platini”, conform tribunalului, conform Agerpres.

Michel Platini, fost căpitan al selecţionatei Franţei şi triplu câştigător al Balonului de Aur, a îndeplinit rolul de consilier al lui Sepp Blatter între 1998 şi 2002. Ulterior, francezul a reclamat o datorie de 2 milioane de franci elveţieni din partea FIFA, sumă care i-a fost achitată de forul internaţional, în mod ilegal, în opinia procurorilor elveţieni.

Cei doi sunt vizaţi şi de alte proceduri, în Franţa pentru Michel Platini şi în Elveţia pentru Sepp Blater, ei riscând cinci ani de închisoare sau amendă, dacă vor fi găsiţi vinovaţi de fraudă.

Fostul mare fotbalist francez, implicat într-o șpagă cu Picasso

Într-un alt scandal, Michel Platini ar fi primit o lucrare de Pablo Picasso din partea unui oligarh rus imediat ce Rusia a fost desemnată drept gazdă pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2018. Presa internațională a făcut aceste dezvăluiri în baza unor înregistrări telefonice ale fostului conducătorului UEFA.

Interceptările telefonice datează din 2017 și au fost dezvăluite luni, 4 aprilie, de Mediapart. Acestea sunt prezentate în cadrul anchetei judecătoreşti deschise de Procuratura Financiară Naţională franceză (PNF) privind atribuirea, în 2010, a Cupelor Mondiale din 2018 şi 2022. Statele gazde pentru cele două competiții au fost stabilite în perioada în care Platini s-a aflat la preşedinţia UEFA.

Potrivit dezvăluirilor, fostul oficial francez a recunoscut, într-o conversaţie cu soţia sa, că a primit un „tablou” de la un anume „Ouchmanov”. Acesta ar putea fi, potrivit Mediapart, oligarul rus Alişer Usmanov, vizat în prezent de sancţiunile Uniunii Europene după invazia rusă din Ucraina.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: