Scandal uriaș în China. Drepturile omului, călcate în picioare. Ce a vrut să transmită Xi Jinping prin operațiunea Apple Daily

Scandal uriaș în China. Drepturile omului, călcate în picioare. Ce a vrut să transmită Xi Jinping prin operațiunea Apple Daily

China nu a așteptat mult timp pentru a-și arăta disprețul față de criticile venit din partea țărilor G7, privind încălcarea drepturilor omului din Hong Kong.

Prin ordonarea arestării redactorului-șef și a patru directori ai ziarului Apple Daily, pe motivul unei legături cu puteri străine, Xi Jinping și Partidul Comunist au transmis un mesaj de sfidare pentru vest. 

Arestări ilegale în rândul presei

Asumarea de către China a controlului față de afacerile din Hong Kong, care contravin angajamentelor obligatorii, este din ce în ce mai puternică. Impunerea de către Partidul Comunist Chinez a unei legi de securitate și excluderea din adunarea legislativă a membrilor opoziției, au erodat autonomia legală a Hong Kongului.

Asaltul asupra libertății presei și a libertății de exprimare fac parte din această represiune a libertăților democratice care sunt refuzate oamenilor din China. Adevărata infracțiune a Apple Daily este că s-a opus preluării ilegitime a Beijingului, printr-un exercițiu de jurnalism critic și informat. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Adunarea de săptămână trecută a cetățenilor care au sprijinit ziarul, cumpărând în număr mare exemplarele acestuia, a fost un semn că agresiunea de la Beijing nu a reușit să omoare spiritul independent al Hong Kongului. Poziția curajoasă a lui Jimmy Lai, patronul Apple Daily, care se află în închisoare, merită un deosebit respect. Cei arestați săptămâna trecută ar trebui eliberați rapid, iar toate acuzațiile asupra acestora ar trebui să dispară. Alți jurnaliști ar trebui să susțină cauza celor de la Apple Daily. 

Încălcări repetate ale drepturilor

China a reușit încă o dată să nu respecte dreptul internațional, să nu susțină valorile universale definite de ONU, faptele președintelui Xi Jinping având o influență și mai mare în ultima perioadă. Disprețul chinez pentru normele internaționale a devenit obișnuit, variind între abuzurile din Xinjiang și refuzul de a ajuta la stabilirea originii Covid-19. 

În Myanmar, comportamentul juntei militare care a preluat puterea în februarie, reflectă o credință similară privind ignorarea comunității internaționale și încălcarea drepturilor civile. Acești generali continuă să fie susținuți de Beijing. 

Adunarea Generală a ONU, a votat vineri un embargo asupra armelor, iar 119 țări au solicitat juntei militare să elibereze deținuții politici și să respecte rezultatul alegerilor de anul trecut. Singura care s-a abținut a fost China. 

Liderii occidentali au cerut săptămâna trecută ca China să înceapă să respecte libertățile fundamentale în Hong Kong, dar și în alte părți. Există posibilitatea să fie nevoie de o acțiune mai concretă pentru a fi atins acest scop, conform The Guardian.