Evenimentul Zilei > International > Scandal uriaș: Combaterea Urii pe internet este promovată de o Rasistă, Homofobă și Sexistă
Scandal uriaș: Combaterea Urii pe internet este promovată de o Rasistă, Homofobă și Sexistă

Scandal uriaș: Combaterea Urii pe internet este promovată de o Rasistă, Homofobă și Sexistă

Miercuri, 13 mai, Parlamentul francez își dă votul final pentru proiectul de lege al combaterii urii pe internet. Autoarea sa este în centrul unui uriaș scandal, fiind acuzată că își umilește și terorizează subordonații.

Rasism, homofobie, antisemitism, sexism… Acestea sunt principalele teme pe care deputata Laetitia Avia, membră a formațiunii președintelui Macron, La République En Marche, le abordează în proiectul său de lege.

Însă Avia este acuzată că nu este cea care se pretinde a fi. Ar exista „o prăpastie între valorile pe care le apără în public” și personalitatea pe care mulți dintre foștii săi angajați susțin că o are în realitate, dezvăluie o anchetă a site-ului de investigații Mediapart.

Acești colaboratori s-au plâns de „umilințe repetate” la muncă, dar și de afirmații sexiste, rasiste și homofobe din partea șefei lor.

Avia a respins acuzațiile într-un lung mesaj pe Twitter, în care amestecă justificări și jumătăți de scuze.

Mai întâi, deputata spune că este ținta unei „hărțuiri” din partea ziariștilor de la Mediapart. „În ajunul votului final al legii împotriva ciber-urii, nu este o întâmplare”, a afirmat ea.

Avia a dat asigurări că „nu a fost niciodată rasistă și homofobă, dimpotrivă”, acuzând o „manipulare rușinoasă, animată de un singur obiectiv: să îi facă rău și să îi compromită lupta politică”.

Aleasa s-a lăudat apoi că a „dat o șansă” membrilor echipei, „adesea neexperimentați” și că nici unul „nu s-a plâns vreodată de hărțuire”.

Față de „tabloul mincinos descris de Mediapart”, Avia a declarat că va „depune plângere pentru calomnie”, dar în același timp a prezentat „cele mai sincere scuze celor care s-au putut simți afectați”.

Ancheta Mediapart este exemplificată cu numeroase capturi de ecran ale unor discuții private. Acestea ar fi, susține Laetitia Avia, „crâmpeie de mesaje private” care ar fi fost „trunchiate, deturnate și scoase din context”.

Unul dintre foștii săi angajați, de origine asiatică, care nu a vrut să depună el însuși mărturie, ar fi fost „țapul său ispășitor, pe care îl numea uneori Chinezul” sau folosea clișee rasiste pentru a vorbi despre el”, arată un martor citat de anchetă.

În 2018, Avia i-ar fi spus aceluiași: „Ești un Chinez fals, nu știi să umbli cu un Mac”.

În aprilie 2018, Avia s-a felicitat pentru că un amendament al său în favoarea refugiaților LGBT fusese votat. Însă, în discuțiile pe grup cu angajații, ea a spus: „S-a votat amendamentul PD-ilor (pederaștilor – n.r.).

În replica de pe Twitter, deputata a încercat să explice că era vorba de „expresia pe care o folosea un fost colaborator, el însuși homosexual, când vorbea despre acest amendament”, dar a prezentat scuze că această „deturnare” ar putea „afecta” pe unii.

Însă Laetitia Avia ar avea un obicei de a-i ataca pe cei din jur pentru orientarea lor sexuală.

„În mod regulat, ea își permite ieșiri foarte deplasate privind orientarea sexuală a unui coleg homosexual”, scrie Mediapart.

O fost membră a guvernului ar fi fost și ea ținta afirmațiilor homofobe. Avia spunea despre ea: „Este colega mea, dar comunică foarte prost despre ceea ce face. Așa se întâmplă când pui un gay în comisie.”

Deputata lui Macron este și o aprigă luptătoare împotriva sexismului. De altfel, a fost co-autoarea unui raport despre hărțuirea sexuală pe stradă. În particular, însă, comportamentul ei ar fi cu totul diferit:

„Le insultă adesea pe deputate, pe care le numește «curve». Își bate joc și de aspectul lor fizic”, dezvăluie un alt asistent al deputatei, care a păstrat mai multe mesaje pentru a dovedi acest lucru.

O fotografie a uneia dintre colegele Aviei, este trimisă unuia dintre colaboratori cu un text în care este comparată cu Pinguinul din Batman.

Deputata care vrea să combată ura pe internet îi terorizează pe colaboratori și cu programul de muncă. „A munci pentru ea înseamnă să fii solicitat de la ora 7 dimineața la 1 noaptea”, spune unul. Toți fără excepție afirmă că sunt „înecați” în muncă.

„Dacă îi spuneam că este prea mult, că nu am dormit noaptea, râdea de starea în care eram”, declară un colaborator.

„Este capabilă de furii mari sau să ne infantilizeze în permanență, apoi brusc putea deveni absolut adorabilă sau se scuza când depășea orice limită. Psihologic, este foarte greu de suportat”, spune un altul.

Când Mediapart i-a cerut deputatei o declarație, aceasta a negat în bloc toate acuzațiile la adresa ei: „Pentru mine, există un singur lucru intolerabil: rasismul, homofobia și sexismul. Nu le tolerez deloc.”