Evenimentul Zilei > International > Scandal pe teme religioase la o școală din Marea Britanie. Un profesor se teme să meargă la ore
Scandal pe teme religioase la o școală din Marea Britanie. Un profesor se teme să meargă la ore

Scandal pe teme religioase la o școală din Marea Britanie. Un profesor se teme să meargă la ore

Un profesor care a fost suspendat după ce le-a arătat elevilor un desen animat cu profetul Mohamed refuză să se întoarcă la serviciu.

Profesorul, care predă la o școală din West Yorkshire, Marea Britanie, se teme pentru viața sa și a familiei sale și a spuws că s-ar putea să renunțe la slujba de la școală. Împreună cu familia sa, a părăsit locuința de lângă Batley și au fost relocați într-un loc secret pe care nici măcare rudele apropiate nu-l cunosc, după cum relatează publicația Daily Mail online.

Alți doi membri ai personalului școlii care au fost, de asemenea, suspendați de conducerea Batley Grammar School, West Yorkshire, au refuzat să se întoarcă la clasă. Ei s-au arătat îngrijorați că ar putea fi victimele unor atacuri din partea comunității musulmane.

Cei trei profesori vor primi, în continuare, plata integrală a salariului deși nu se știe cât timp se va mai întâmpla. Aceasta deoarece suspendările lor au fost ridicate și, oficial, se pot întoarce la ore.

Ei sunt susținuți de Sindicatul Națională din Educație (NEU), care este în legătură cu oficialii școlii și încearcă să rezolve acest impas.

Profesorul și-ar putea cere drepturile în justiție

O sursă apropiată profesorului de la Batley Grammar School a declarat pentru MailOnline că nu este exclusă o acțiune în justiție în cazul în care nu se va putea ajunge la o înțelegere cu școala, astfel încât să poată continua cariera și viața personală.

„Pe hârtie și-a reprimit slujba, dar nu se poate întoarce la școală. O anchetă l-ar fi putut exonera, dar nu înseamnă nimic, deoarece el nu se simte în siguranță predând acolo și se teme că ar putea fi ucis. Cei doi colegi ai săi se simt exact la fel. Problema trebuie rezolvată, astfel încât să poată avea un viitor decent, dar dacă nu ajungem în curând la o înțelegere, nu excludem nici o acțiune în justiție”, a spus sursa.

Locuința profesorului a fost golită de lucruri

Casa în care a locuit profesorul a fost golită de mobilă și de lucruri, iar în prezent este în renovare, urmând să fie ocupată de alți chiriași, după cum au relatat vecinii:

„Cu câteva săptămâni în urmă a venit o dubă care a luat toate lucrurile lor. Am văzut-o pe sora profesorului și mi-a spus că familia nu se va mai întoarce. Ultimul contact pe care l-am avut cu el a fost luna trecută, când ne-a trimis felicitări și cadouri prin sora lui. Dar nu am putut vorbi cu el sau cu soția sa deoarece au fost nevoiți să-și schimbe numerele de telefon mobil și nu au voie să ne contacteze”.

Conducerea școlii nu crede că este vorba despre ceva intenționat

Profesorul a fost suspendat în martie pentru că le-a arătat elevilor un desen cu profestul Mohamed preluat din revista satirică franceză Charlie Hebdo, în timpul orelor de studii religioase de la liceul Batley. Acest lucru a provocat proteste și plângeri din partea unor părinți.

Un raport publicat, luna trecută, de conducerea școlii a stabilit că, deși nu era necesar ca profesorul să folosească materialul în cauză, folosirea imaginii avea scopuri educaționale. Profesorul nu intenționa să comită un delict sau să insulte comunitatea musulmană.

Cu toate acestea, în raport, conducerea școlii „recunoaște că utilizarea imaginii a cauzat o ofensă profundă pentru un număr de elevi, părinți și membri ai comunității noastre școlare”.

„Constatările sunt clare, personalul didactic implicat nu a folosit resursa cu intenția de a provoca infracțiuni, chiar dacă subiectele abordate în cadrul lecției ar fi putut fi abordate în mod eficient în alte moduri, se arată în raport.