Evenimentul Zilei > International > SCANDAL de amploare. Marine Le Pen, luată la rost de preşedintele Parlamentului European pentru VOT FRAUDULOS
SCANDAL de amploare. Marine Le Pen, luată la rost de preşedintele Parlamentului European pentru VOT FRAUDULOS

SCANDAL de amploare. Marine Le Pen, luată la rost de preşedintele Parlamentului European pentru VOT FRAUDULOS

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a invitat-o pe preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, să dea explicaţii asupra voturilor electronice frauduloase efectuate în timp ce ea nu era în sediul PE în octombrie, au declarat joi surse parlamentare.

"Martin Schulz a invitat-o pe Marine Le Pen la o întrevedere pentru a clarifica situaţia, a indicat pentru AFP Armin Machmer, purtător de cuvânt al preşedintelui Parlamentului. "Există contradicţii şi divergenţe în mai multe mărturii", a explicat el. 

Ancheta deschisă ar putea duce, eventual, la sancţiuni după semnalarea la sfârşitul lunii octombrie a neregulilor în votul electronic al eurodeputatei frontiste. 

Eurodeputatul olandez Marcel De Graaf, copreşedinte al grupului 'Europa naţiunilor şi libertăţilor' condus de Marine Le Pen, recunoscuse că a votat câteva minute în 28 octombrie în locul acesteia, utilizând cardul ei de vot electronic, în timp ce Le Pen absenta de la lucrările PE pentru a se duce la o reuniune electorală în Franţa. 

De Graaff, vecinul său în hemiciclu la Strasbourg, a comis această 'stângăcie' din 'curtoazie' şi 'spirit cavaleresc' dar 'fără antorizaţia mea', pledase preşedinta Frontului Naţional. 'Am plecat lăsându-mi cardul de vot, aşa cum fac zeci de deputaţi', mai căutase să se justifice Marine Le Pen. 

Regulamentul Parlamentului European interzice deputaţilor să voteze în locul unui coleg. Votările, când nu se fac prin ridicarea mâinii, se efectuează cu ajutorul unui card electronic nominal pe care fiecare deputat trebuie să-l introducă într-un aparat aflat în faţa lui. 

Dar, potrivit unei surse parlamentare, 'există suspiciuni serioase asupra faptului că şi un alt vecin al lui Marine Le Pen, Nicolas Bay, membru al FN, ar fi votat de asemenea în locul acesteia', utilizându-i cardul. 

De Graaff şi-a recunoscut faptele, dar 'Bay neagă, deşi cinci deputaţi au depus mărturie că l-au văzut' votând în locul preşedintei partidului său, a precizat o altă sursă parlamentară. 

Voturile electronice ale Marinei Le Pen ar fi fost înregistrate nu doar în timpul absenţei sale din PE, ci şi 'în timp ce ea era în hemiciclu, dar nu la locul ei', potrivit aceleiaşi surse. 

Suspiciunea asupra anumitor voturi ale preşedintei FN venise în octombrie de la o eurodeputată conservatoare suedeză. 

Responsabilii pentru astfel de nereguli sunt pasibili de sancţiuni care pot merge de la retragerea unuia sau mai multor mandate exercitate în Parlament până la o excludere temporară.