Scade încrederea în perspectivele economice ale UE

Scade încrederea în perspectivele economice ale UE

În Uniunea celor 27 de state scade încrederea în perspectivele economice, în timp ce inflația rămâne stabilă.

Scade încrederea în perspectivele economice ale UE. Potrivit celor mai recente date Eurostat, rata anuală a inflației din Zona Euro a rămas stabilă în august la 5,3%, la fel ca în iulie, în ciuda scăderii prețurilor la energie și a unei ușoare încetiniri a creșterii prețurilor la alimente, potrivit Euronews.

Cifra este mai mare decât așteptările analiștilor de la Factset și Bloomberg, care, în medie, se așteptau la o încetinire la 5,1%.

Inflația din cele 20 de țări care au în comun moneda unică rămâne cu mult peste ținta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Încrederea în perspectivele economice ale UE, în scădere

În luna august, indicele național al prețurilor de consum pentru întreaga comunitate (NIC) a înregistrat o creștere de 0,4% pe lună și de 5,5% pe an, față de +5,9% față de luna precedentă, aşa cum comunică Istat pe baza unor estimări preliminare.

Decelerația se datorează, printre altele, scăderii anuale a prețurilor la bunurile energetice nereglementate (de la +7,0% la +5,7%), care includ combustibilul, gazele și energia electrică de pe piața liberă, alimentele neprocesate (de la +10,4% la +10,4%). +9,2%) și produsele finite (de la +10,5% la +10,1%).

Economia rămâne slabă

În acest context, încrederea în perspectivele economiei europene este în scădere atât în ​​sectorul productiv, cât și din partea consumatorilor. Datele publicate de Comisia Europeană arată o scădere a Indicatorul de sentiment economic (ESI) de 1,2 puncte în zona euro și de 0,6 puncte în UE.

Scăderea înregistrată în Italia a fost de 1,1 puncte, mai mică decât cele din Franța (-2,5) și Germania (-2,4).

Datele publicate de Bruxelles indică şi o reducere a așteptărilor cu privire la tendința ocupării forței de muncă, în special în sectoarele serviciilor, construcțiilor și comerțului cu amănuntul.

Energia și șomajul

Indicele de eficiență energetică (EEI) a scăzut cu un punct în UE și cu 1,3 puncte în zona euro. Semnale contrastante şi în ceea ce privește previziunile privind evoluția prețurilor: s-a oprit tendința descendentă din toamna trecută în sectoarele de servicii și comerț, în timp ce cresc așteptările în industrie și construcții.

Tot conform datelor Eurostat, în iulie 2023, rata șomajului ajustată sezonier în zona euro a fost de 6,4%, stabilă față de iunie 2023 și în scădere de la 6,7% în iulie 2022.

Biroul de statistică estimează că 12,928 milioane de persoane din UE, dintre care 10,944 milioane în zona euro, erau șomeri în iulie 2023. Comparativ cu iunie 2023, șomajul a crescut cu 35 mii de unităţi în UE și cu 73 mii în zona euro.

(Traducerea Cătălina Păunel, RADOR)