Evenimentul Zilei > Social > Scad prețurile la RCA. Pierderile firmelor de asigurare s-au micșorat în prima jumătate a anului
Scad prețurile la RCA. Pierderile firmelor de asigurare s-au micșorat în prima jumătate a anului

Scad prețurile la RCA. Pierderile firmelor de asigurare s-au micșorat în prima jumătate a anului

Societățile de asigurare înregistrate în România au realizat Prime Brute Subscrise (PBS) de 8,76 miliarde de lei. Acest lucru s-a întâmplat doar în prima jumătate a acestui an.

Prima medie plătită de șoferii din România pentru RCA a scăzut ușor în trimestrul al doilea al acestui an, față de primul trimestru. Astfel, s-a produs o calmare cel puțin temporară a pieței, după ce tarifele au explodat în contextul falimentului City Insurance, în urmă cu un an.

Societățile de asigurare înregistrate în România au realizat Prime Brute Subscrise, PBS, de 8,76 miliarde de lei, în prima jumătate a acestui an, relevă datele agregate în Raportul privind evoluția pieței de asigurări în semestrul I 2022. Acestor sume li se adaugă subscrierile locale ale companiilor care activează în România în baza dreptului la liberă practică. Și în cazul acestora au fost creșteri cu aproape 150% față de perioada similară a anului trecut.

Societățile care se afla, în România, în baza sistemelor Freedom of Service (FOS) și Freedom of Establishment (FOE) au obținut prime intermediate pe piața locală în valoare de 730 de milioane de lei. Acest lucru face ca valoarea totală a pieței locale să se apropie de 9,5 miliarde de lei, la jumătatea anului. Societățile care activează în baza FOS și FOE au subscris mai ales pe clasa 10 (RCA și CMR). Acolo, ponderea în intermedierile totale este de aproape 41%. A doua clasă importantă din acest punct de vedere este clasa A9 (asigurări agricole), cu o pondere de peste 20%.

De ce s-au înregistrat scăderi

Evoluția Primelor Brute Subscrise a venit pe fondul creșterii concurenței. În plus, ea a fost însoțită și de o îmbunătățirea indicatorilor de daunalitate. La 30 iunie 2022, rata combinată era de 101,66%, în scădere substanțială de la aproape 121% în prima jumătate a anului trecut. În cazul liniei RCA, rata combinată a scăzut de la peste 142% la doar 107,4%.

În același timp, evoluție remarcabilă a putut fi observată și în cazul cotele de piață ale asigurătorilor. Cumulat pe asigurări generale și asigurări de viață, trei companii ocupă practic prima poziție. El au cote între aproximativ 17,5% și 18% din Primele Brute Subscrise. Pe prima poziție a trecut compania Groupama, cu 17,78% din PBS, urmată de Allianz-Țiriac, cu 17,74% și Euroins, cu 17,46%. Nivelul ridicat al concurenței se menține și strict la nivelul asigurărilor generale, care rămân dominante în structura pieței. Pe prima poziție se plasează societatea Euroins, cu 21,02%, urmată de Groupama, cu 20,99% și Allianz-Țiriac, cu 19,34%.

În al doilea trimestru din 2022 evoluția primei medii pentru RCA a urmat un drum de stabilizare. La finalul lunii iunie 2022, prima medie pentru asigurările RCA cumpărate de persoanele fizice a fost de 904 lei, în scădere de la 913 lei, cât era la finalul lunii martie 2022. La general, persoane fizice și persoane juridice, prima medie a fost de 1.154 de lei la 30 iunie, față de 1.138 de lei în martie 2022, informează economica.net.