Satisfacție pentru Orban. NATO a recunoscut că sunt probleme și se implică
- Cora Muntean
- 4 decembrie 2019, 21:31
NATO a recunoscut, pentru prima dată, că migraţia în masă este o provocare la adresa securităţii, iar Alianţa trebuie să abordeze această problemă, a declarat, miercuri, prim-ministrul ungar după summit-ul NATO, mass-mediei publice ungare, la Londra.
Viktor Orbán a subliniat că pentru Ungaria a fost întotdeauna important să aparţină alianţei militare occidentale, motiv pentru care, în 1999, s-a alăturat NATO, scrie agenția de presă ungară MTI.
Premierul ungar, care este un cunoscut militant anti-migrație, spune că fenomenul implică riscuri majore cum ar fi terorismul. Viktor Orbán a explicat că NATO a acceptat anterior existenţa unei astfel de ameninţări, dar nu a catalogat-o drept una dintre provocările cheie. „Acest lucru s-a schimbat acum. Alianţa a recunoscut că migraţia în masă din sud trebui să fie abordată şi de NATO”, a spus Orban.
În consecinţă, Alianţa va mobiliza mai multe dispozitive, mai mulţi bani, împotriva migraţiei şi a terorismului, a precizat prim-ministrul ungar.
La rândul său, ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, care participă la summit-ul NATO de la Londra a declarat că migraţia clandestină – mai ales în Balcanii de Vest – nu numai că nu a încetat, dar se amplifică, ceea ce întăreşte organizaţiile teroriste. „Valurile necontrolate ale migraţiei oferă organizaţiilor teroriste posibilităţi pentru a propaga ideologiile lor extremiste, împreună cu răspândirea teroriştilor”, a subliniat diplomatul ungar.
Ungaria încă nu a ajuns încă să aloce 2% din PIB pentru Apărare, însă Szijjártó a promis că va realiza asta până în 2024, potrivit unui plan explicit pe care Ungaria l-a înaintat către NATO, şi care a fost primit fără obiecţii de către alianţă.