Evenimentul Zilei > Social > SARS-Cov-2 e “programat” să lovească în primul rând bărbații?
SARS-Cov-2 e “programat” să lovească în primul rând bărbații?

SARS-Cov-2 e “programat” să lovească în primul rând bărbații?

În ianuarie, la Wuhan, una dintre primele cercetări dedicate bolnavilor de Covid19 a arătat că trei din patru pacienți internați erau bărbați. De atunci încolo, statisticile din întreaga lume au confirmat că bărbații prezintă un  risc mai mare decât femeile de a dezvolta forme severe ale bolii sau de a muri din cauza complicațiilor provocate de Covid-19.

Cercetătorii nu au stabilit că androgenii controlează TMPRSS2 în plămâni – punctul zero pentru infecția cu SARS-CoV-2, Așa cum se întâmplă, însă, și în ce privește prostata; studiile asupra țesutului pulmonar și a celulelor de la șoareci și oameni ajung la concluzii contradictorii.

Andrea Alimonti, șeful catedrei de oncologiei moleculare de la Universitatea Elveției italiene, a consolidat legătura cu androgenii prin analizarea datelor despre peste 42.000 de bărbați cu cancer de prostată din regiunea italiană Veneto.

El si colegii săi au descoperit că pacientii care făceau  terapie de blocare a androgenilor (cu medicamente care scad nivelul de testosteron) prezentau doar un sfert din riscul de a  contracta COVID-19 pe care îl aveau barbatii cu cancer de prostata care nu făceau terapia.   De asemenea, bărbații aflați în tratament de blocare a androgenilor  au fost mai puțin susceptibili să fie spitalizați sau să moară din pricina bolii.

PAGINA ANTERIOARA