Sărbătoarea de Sfântul Dimitrie. Jandarmeria, informații de ultimă oră. La pelerinaj, niciun om nu a luat amendă.
- Petrisor Cana
- 26 octombrie 2020, 11:42
Jandarmeria Română anunță informații de ultimă oră despre ce se întâmplă în Dealul Mitropoliei, unde zeci de mii de oameni vin în pelerinaj la sărbătoarea de Sfântul Dimitrie
Peste 10.000 de credincioși veniți în pelerinaj au venit să se închine, de sărbătoarea de Sfântul Dimitrie, la racla cu Sfintele Moaște, depusă lângă Catedrala Patriarhală, numai până luni dimineața.
Cu puțin timp înainte, mai multe sute de pelerini din afara Bucureștiului au anunțat că vor veni cu autocarele la locul unde se desfășoară pelerinajul.
Liderul protestatarilor, avocata Diana Ivanovici Șoșoacă, anunțase că oamenii vor veni cu miile și vor face tot ce le va sta în putință pentru a ajunge la racla cu sfintele moaște.
Cu toate acestea, Jandarmeria Română a anunțat că, până luni dimineață, a fost liniște și pace la pelerinaj.
Chestioanat despre situația din Dealul Mitropoliei, maiorul Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române a declarant că autoritățile se așteaptă la un aflux mai mare de pelerine, luni, în ziua sărbătorii de Sfântul Dimitrie.
„Pot să vă spun că până acum aproximativ 10.000 de persoane au reuşit să treacă pe la racla cu sfintele moaşte. În aşteptare, în acest moment avem cam o sută de persoane care stau la rând. Ceea ce mă bucură este faptul că nu au fost niciun fel de incidente, niciun fel de evenimente nedorite pe tot parcursul activității”, a declarat maiorul Georgian Enache, la emisiunea: „Matinal” de la Radio România Actualități.
Așa cum au anunțat autoritățile, măsuri speciale de protecție sanitară sunt luate, și luni, cu ocazia pelerinajului tradițional la moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul spiritual al Bucureștilor.
În condițiile stării de alertă, la manifestările religioase este permis doar un acces limitat al pelerinilor.
Întrebat dacă au existat situații speciale în cursul acestor zilee de pelerinaj, Georgian Enache a spus că nu au fost niciun fel de evenimente deosebite.
„Oamenii chiar și-au însușit și au respectat întru totul atât recomandările reprezentanților bisericii, cât și indicațiile colegilor mei de la fața locului. Se respectă măsurile de protecție sanitară, foarte importante în această perioadă și cărora noi toate structurile, toate instituțiile cu atribuții le-am acordat o importanță deosebită, pentru că vorbim despre sănătatea publică și este o prioritate a noastră în această perioadă și a tuturor, aceea ca toate activitățile care se desfășoară să aibă loc într-un mediu cât mai sănătos, cât mai sigur”, a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.
Ce riscă un pelerin care nu respectă legea
La întrebarea: Ce riscă cei care nu vor respecta solicitările organelor de ordine publică, Georgian Enache a răspuns:
„Legislaţia în vigoare este foarte clară, nu lasă loc de interpretări, sunt sancţiuni prevăzute, sancţiuni contravenționale pentru nerespectarea acestor obligații de a purta masca, de a păstra distanța fizică între persoane, știu eu, sunt reguli stabilite în mod clar pentru participarea la astfel de evenimente. Nu aş vrea să vorbesc de sancţiuni, pentru că, încă o dată, nu a fost cazul până în acest moment, deşi, aşa cum vă spuneam, aproximativ 10.000 de oameni au înţeles, au trecut pe la biserica de pe Dealul Mitropoliei şi au înţeles să respecte întru totul aceste reguli, zic eu, fără teama sancţiunilor şi din conştiinţă”.
Totuși, jandarmii au obligația să aplice legea în cazul în care nu se respectă regulile sanitare impuse, nu se poartă mască sau distanțarea social.
„Instituţia noastră este chemată să impună respectarea tuturor regulilor, respectarea legii. Iar acest lucru are mai multe forme, de bunăvoie sau prin măsuri coercitive. Ideal este ca lucrurile să decurgă în mod conștient și responsabil la fiecare dintre noi, însă, dacă sunt și persoane care nu vor să înțeleagă și nu acceptă aceste reguli impuse de situația în care ne aflăm, cu siguranță colegii mei au pârghiile legale și cunosc care sunt măsurile coercitive”, a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.
Tot efectivul disponibil al Jandarmeriei Capitalei, angrenat în zona de sănătate publică
Maiorul Georgian Enache a mai precizat că, în această perioadă, în condițiile pandemiei, jandarmii, care interveneau la meciuri de fotbal, spectacole, adunări publice etc, sunt reorientați către către zona de sănătate publică.
„În general misiunile noastre principale, cele cu public numeros, vorbim de manifestații sportive, spectacole, evenimente cultural-artistice, la care participă mulți oameni, au fost oprite în această perioadă, de aceea, toate efectivele angrenate în mod obișnuit în aceste misiuni au fost direcționate către zona de sănătate publică, de sprijin a autorităților cu atribuții în domeniul sănătății publice, în sprijinul Poliției Capitalei, care desfășoară, așa cum vă spuneam, controale. Și s-a făcut acest transfer de efective, nemaifiind acele misiuni principale ale noastre către zona asta de protecție sanitară, de verificare a respectării regulilor și măsurilor impuse în această perioadă”, a precizat maiorul Georgian Drăgan.