Evenimentul Zilei > Actualitate > Sărăcie mare în lumea interlopă. Au ajuns să fure pături și așternuturi de pat
Sărăcie mare în lumea interlopă. Au ajuns să fure pături și așternuturi de pat

Sărăcie mare în lumea interlopă. Au ajuns să fure pături și așternuturi de pat

Patru spărgători de locuințe arestați la Bihor. Mutu, Buji, Gimi și Bogu s-au regrupat în arest.

Judecătoria Beiuș a decis arestarea a patru infractori grei, căutați de polițiștii din Bihor de câteva luni. Gruparea de spărgători s-a făcute remarcată după ce au ajuns să fure din locuințe, orice fel de lucruri, inclusiv parfumuri folosite, pături sau așternuturi de pat.

Gruparea de spărgători de locuințe acționa în voie, asemenea haiducilor, spune unul dintre polițiștii orădeni care a lucrat în acest dosar. Nu era casă sau chiar instituție publică, să nu fie prădată de hoți, și-au pus ”pata” pe ea.

Una dintre instituțiile prădate a fost chiar o școală generală. Este vorba despre școala generală Nicolae Bogdan din localitatea Vașcău, de unde hoții au furat toată aparatura TV și video. Când nu aveau vreo țintă, gruparea care era compusă din cinci hoți, ataca infrastructura de comunicații feroviare și publice. Au fost cazuri când au furat un cablu din Cupru, de câteva sute de metri lungime, pe care ulterior l-au vândut la fier vechi.

În cursul acestei săptămâni, o acțiunea polițienească de mare amploare a avut loc în Bihor, pentru capturarea celor cinci infractori. Doar patru dintre ei au fost găsiți acasă, iar un al cincilea a fost dat în urmărire generală în Franța.

Furau pături și aștenuturi de pat

Judecătoria Beiuş a emis mandate de arestate pentru Augustin Teglaş, zis „Gimi”, Valentin Covaciu, poreclit „Abel” sau „Bogu”, Eusebiu Berceni, zis „Mutu”, şi Marius Teglaş, zis „Buji”. Pentru un alt cincilea, Romulus Teglaş, zis „Geamănu”, judecătorul a dispus arestarea în lipsă.

Toate furturile au fost comise în perioada noiembrie 2020 – februarie 2021. De fiecare dată, modul de acțiune era același: unul intra în casă, iar un al doilea infractor aștepta la volanul unei mașini cu motorul pornit.

Dacă în locuința vizată nu se găseau lucruri de valoare, hoții se mulțumeau să fure orice, chiar și pături. De exemplu, la o spargere care a avut loc în orașul Beiuş, hoții au furat un lănţişor din aur, în greutate de 20 de grame, un televizor LCD, un storcător de fructe, un aspirator și 30 de pături. Prejudiciul estimat a fost de aproximativ 34.300 de lei.

Dintr-o altă casă, hoții au furat 15.000 de lei, 15 grame de bijuterii din aur, băuturi alcoolice precum și alte bunuri.

La perchezițiile care au avut loc la locuințele acestora au fost descoperite mai multe bunuri furate din locuințele vizitate. Astfel, aparatura electronică, bijuterii, telefoane mobile, lenjerii de pat, parfumuri şi 25 kilograme de cupru, toate bunuri reclamate ca fiind sustrase, au ajuns la sediul Poliției Beiuș, pentru a fi predată proprietarilor.

„Prejudiciul total provocat de cele patru persoane este estimat la aproximativ 95.000 de lei, din care poliţiştii beiuşeni au recuperat aproximativ 40%”, se precizează în comunicatul al Judecătoriei Beiuș.