Sărăcie lucie într-o țară cu mari resurse. Salariul minim sau pensia nu ajung nici pentru un kilogram de carne sau de brânză

Sărăcie lucie într-o țară cu mari resurse. Salariul minim sau pensia nu ajung nici pentru un kilogram de carne sau de brânză Sursa foto: Arhiva EVZ

Peste cinci milioane de oameni din Venezuela sunt nevoiți să rabde de foame. Veniturile pe care le câștigă lunar au ajuns să fie sub opt dolari americani. Sute de proteste au avut loc în marile orașe.

Venezuela se confruntă cu o criză economică fără precent. Deficitul bugetar este unul uriaș, moneda națională s-a devalorizat mult, iar peste cinci milioane de oameni sunt nevoiți să rabde de foame.

Salariul minim pe economie şi pensiile din Venezuela au căzut până la doar 7,59 dolari pe lună. Acești bani nu ajung nici măcar pentru a cumpăra un kilogram de carne de vită sau unul de brânză, care în magazinele din Caracas se vând cu preţuri între 8 şi 10 dolari, relatează agenția EFE.

Venituri extrem de mici

Aceste venituri minime au scăzut mult în acest an, de la echivalentul a 29.68 de dolari în luna martie, la doar 7,59 de dolari în luna decembrie. Prețurile la alimente au crescut însă extrem de mult în ultimele luni. Salariul minim, dar și pensia garantată au ajuns să fie echivalentul a unei cutii cu 30 de ouă și câteva pâini.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, o familie de cinci persoane are nevoie de echivalentul a peste 470 de dolari pe lună pentru a-şi permite coşul alimentar de bază, potrivit estimărilor Centrului de Documentare şi Analiză Socială al Federaţiei Profesorilor din Venezuela (Cendas-FVM).

Aprecierea dolarului american, care a fost de 52% în luna decembrie, îi afectează în principal pe venezuelenii care continuă să primească salariul lunar în moneda locală (bolivarul), care în această lună s-a devalorizat cu 34% faţă de moneda americană.

Proteste în marile orașe

Veniturile foarte mici, dar și condițiile grele de muncă au generat foarte multe proteste în acest an în marile orașe din Venezuela. Potrivit ONG-ului Observatorul Venezuelean privind Conflictele Sociale (OVCS),doar în luna noiembrie au avut loc nu mai puțin de 499 de manifestaţii, multe dintre ele cu participarea lucrătorilor publici şi a pensionarilor, care au denunţat puterea scăzută de cumpărare.

Oamenii au spus că banii nu le ajung nici măcar pentru o masă pe zi și au cerut creșterea veniturilor, potrivit Agerpres.