Evenimentul Zilei > Actualitate > Săptămâni critice pentru români. Test dur pentru sistemul sanitar!
Săptămâni critice pentru români. Test dur pentru sistemul sanitar!

Săptămâni critice pentru români. Test dur pentru sistemul sanitar!

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății susține că următoarele câteva săptămâni sunt cruciale pentru criza sanitară.

Ministrul a mai adăugat că autoritățile sunt pregătite corespunzător pentru a gestiona cu succes deschiderea anului școlar.

„Suntem în momentul în care am stabilizat cea de-a doua fază a primului val, urmând ca luna septembrie să reprezinte o adevărată provocare prin măsurile de relaxare noi  – deschiderea restaurantelor, teatrelor, revenirea populaţiei din concediu, aglomerarea în mijloacele de transport în comun, începerea şcolii, campania electorală, alegerile locale.

Este o lună pe care va trebui să o gestionăm nu numai noi, Ministerul Sănătăţii sau al Educaţiei, ci toată populaţia, pentru că este un parteneriat pe care trebuie să-l ducem la capăt, septembrie fiind o lună de încercare”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, în exclusivitate la Antena 3.

Grupul pentru comunicare Strategică a a anunțat că, în ultimele 24 de ore, 1.269 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus. Numărul testelor efectuate a fost de 22.380.

Până astăzi, 5 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 93.864 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

40.028 de pacienți au fost declarați vindecați și 12.123 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.269 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 545 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 3.850 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 04.09.2020 (10:00) – 05.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 38 de decese (28 bărbați și 10 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Constanța, Dâmbovița, Galați, Ialomița, Mureș, Neamț, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și București.

35 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.237. Dintre acestea, 476 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.923.620 de teste. Dintre acestea 22.380 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.081 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.299 la cerere.

Pe teritoriul României, 9.701 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.975 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 35.177 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 45 de persoane.