Șantaj la Guvernul României. Morți contra taxa de clawback! Dedesubturile crizei imunoglobulinelor

Șantaj la Guvernul României. Morți contra taxa de clawback! Dedesubturile crizei imunoglobulinelor

Scandalul imunoglobulinelor, izbucnit în urma decesului unei femei de 69 de ani, survenit sâmbătă, la Alba Iulia, a fost provocat de firmele producătoare de medicamente și este un test pentru a vedea care este rezistența Guvernului în privința susținerii taxei de clawback

Criză-test prin care s-a obținut renunțarea la taxa de clawback pentru o primă categorie de medicamente! Surse din piața medicală vorbesc despre faptul că, după criza imunoglobulinelor, pot urma criza citostaticelor și cea a medicamentelor indispensabile diabeticilor. Reacția Guvernului în fața barajului făcut de firmele producătoare de medicamente a fost una extrem de slabă. S-a creat, astfel, o breșă care, cu siguranță, va fi exploatată în viitor. Ceea ce trebuie înțeles este faptul că taxa de clawback este un mecanism prin care o parte din profiturile firmelor producătoare de medicamente se întoarce direct la stat, direct în compensarea prețurilor pe care le plătesc pacienții.

Torpilarea „modelului românesc”

Este vorba de 350 de milioane de euro pe an, sumă care asigură echilibrul bugetului pentru Sănătate în ceea ce privește medicamentele. Numai că miza depășește și această sumă. În plus, este vorba despre torpilarea „modelului românesc”. Există studii recente din SUA și Anglia care dovedesc că prețul ridicat al medicamentelor inovative dat de necesitatea acoperirii costurilor de cercetare - după cum afirmă firmele producătoare de medicamente - este greu de susținut în realitate. Cu alte cuvinte, firmele producătoare cer un preț exagerat de mare pe medicamentele lor, vizând un profit uriaș. În condițiile în care taxa de clawback este unică în Europa, miza reală este transformarea unui experiment de suces într-un eșec asumat la nivel guvernamental.

O afacere de 1,5 miliarde de euro pe an

Lucian Duță, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a reacționat la informațiile prezentate de Evenimentul zilei: „(…) Adevărata corupție este la nivel statal! Iar ea chiar produce crime oribile. Adevărul trebuie spus o dată pentru totdeauna: pacienții mor pentru că la mijloc este o afacere de cca 1,5 miliarde de euro pe an! O afacere murdară, ascunsă de ochii publicului și care este dirijată de marii păpușari!”.

Cum ar putea fi evitat șantajul

Ce ar putea să facă Guvernul, indiferent dacă în fruntea lui se află Cioloș sau Tudose? Să activeze compania de stat Unifarm, prin care s-ar putea face importuri de medicamente ocolind șantajul producătorilor străini și a distribuitorilor români. Numai că, actualul Guvern a acționat exact pe invers. A numit în fruntea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pe șeful Asociației Producătorilor de Medicamente. Poate că este doar o coincidență, dar criza imunoglobulinelor a apărut după această numire. Rezultatul? Guvernul a renunțat la taxa de clawback în cazul acestora și a deschis Cutia Pandorei.