“Sanitas” şi conducerea Spitalului Judeţean Constanţa au bătut palma pentru “cel mai bun contract colectiv de muncă din ţară”
- Feri Predescu
- 23 iunie 2015, 19:26
Concedii de odihnă mai lungi, tichete de masă, multe gratuităţi şi “libere plătite” sunt doar câteva din revendicările stipulate în contractul colectiv de muncă semnat de sindicalişti şi managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Cele două părţi susţin că este cel mai bun contract colectiv de muncă, pe sector, din ţară.
După două luni de negocieri dure, sindicatul Sanitas şi conducerea Spitalului Judeţean Constanţa au semnat, astăzi, contractul colectiv de muncă pentru următorii doi ani. Contractul trena de trei ani. “Dacă salariaţii sunt mai mulţumiţi la locul de muncă, calitatea actului medical va creşte.Consiliul Judeţean Constanţa ne-a sprijinit în demersul cel mai important în acest contract colectiv de muncă, anume tichetele de masă” a declarat managerul Dănuţ Căpăţână, într-o conferinţă de presă orgnizată alături de liderul „Sanitas” Constanţa, Nicolae Manea. Documentul a fost semnat în prezenţa presei. „Important este că noi am reuşit să dăm un ton, îl transmitem mai departe şi către ceilalţi” a comentat sindicalistul.
Spor mărit de fidelizare la concediul de odihnă
Toţi cei 2200 de salariaţi ai Spitalului judeţean de Urgenţă Constanţa vor primi, astfel, lunar, câte 20 tichete de masă în valoare de 200 de lei, după cinci ani de lipsă. Pentru fidelizarea angajaţilor, indiferent de vechime, fiecare va avea dreptul la 25 zile de concediu de odihnă, cu aplicarea de zile suplimentare prevăzute la nivel naţional, specifice locului de muncă.De exemplu, un angajat al Unităţii de Primire Urgenţe are opt zile spor suplimentar la concediu, nivelul de stres fiind mare. Conducerea spitalul constănţean plusează şi, la sporul de fidelizare care la nivel naţional este de o zi la o vechime de cinci ani, va adăuga trei zile pentru fiecare cinci ani vechime în spital.”Nu mai există la nicio unitate sanitară din ţară această fidelizare atât de importantă”, precizează liderul „Sanitas” Constanţa,Nicolae Manea.
Gratuităţi pentru salariaţii spitalului constănţean
Toate prestaţiile medicale pentru salariaţi, care se pot efectua în spital, sunt fără plată. Spitalul se obligă să faciliteze accesul salariaţilor spitalului, cu prioritate, la serviciile care au fost concesionate. Deasemenea, angajaţii şi membrii de familie beneficiază de prioritate la consult medical, analize şi investigaţii medicale. Mai mult, sindicatul a insistat pe protecţia salariaţilor. În caz de concediere colectivă, angajatorul va acorda compensaţii băneşti. Pentru vechime de până la 5 ani, cinci salarii brute lunare. Vechime până în 10 ani, 12 salarii brute lunare. Pentru peste 10 ani, 24 de salarii brute lunare. Vor fi şi „libere plătite” pentru evenimente deosebite. Căsătoria salariatului-5 zile, naşterea unui copil-5 zile, căsătoria unui copil-3 zile, decesul rudelor de gradul I-5 zile, până la gradul III-3 zile şi a afinilor-2 zile. Toate sunt stipulate în noul contract colectiv de muncă.
Dănuţ Căpăţână a ignorat contractul cadru de la Ministerul Sănătăţii
Atât managerul Dănuţ Căpăţână, cât şi liderul sindical Nicolae Manea susţin că „este cel mai bun contract la nivel de unitate sanitară din ţară”. Managerul subliniază însă că a refuzat să semneze contractul cadru pus la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii. „Nu am vrut să-l semnez pentru că spitalul nu a fost invitat de minister, la negocieri, şi pentru că în acel contract erau multe inadvertenţe sau formulări greşite. Noi l-am luat ca şi cadru general, dar toate lucrurile punctuale le-am negociat aici. Şi de asta noi spunem că este unul dintre cele mai bune contracte încheiate cu un spital, la nivel de ţară. L-am făcut şi l-am interpretat în conformitate cu Codul Muncii, l-am făcut să fie foarte limpede, explicit şi benefic părţilor”, a precizat managerul Dănuţ Căpăţână.