Obiceiuri greșite la duș. Recomandările specialiștilor în sănătate

Obiceiuri greșite la duș. Recomandările specialiștilor în sănătateApă caldă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Sănătatea fiecăruia dintre noi depinde și de obiceiurile legate de curățenia personală și igienă. Iar dușurile au rolul lor, destul de important în menținerea unei stări de bine.

Fiecare persoană are propriul ritual de îmbăiere, la duș. Unii petrec mai multă vreme, alții preferă dușurile de scurtă durată, la temperaturi mai ridicate ori, dimpotrivă, scăzute.

Dușurile și sănătatea publică

De regulă, orice persoană face duș de câteva ori pe săptămână, foarte mulți chiar zilnic. O rutină de igienă ajută să ne menținem sănătatea. Există opinii cu privire la timpul petrecut în apă, sub duș. Specialiștii atrag atenția că prea multă vreme petrecută sub apă poate provoca o serie de probleme, cu pielea.

Dușurile lungi și fierbinți pot fi plăcute, însă nu sunt recomandate deoarece pot provoca probleme pentru piele și păr. Este vorba îndepărtarea uleiurilor naturale de pe piele și păr și duc la uscarea și iritarea acestora. Specialiștii spun că pentru sănătatea persoanei respective sunt mai potrivite dușurile scurte, la temperaturi moderate.

Astfel de dușuri au avantaje atât pentru igiena persoanlă cât și pentru mediu. Plus că aduc și economii la buget. Cei care nu pot controla timpul petrecut sub jetul de apă pot recurge la un cronometru.

Medici

Medici. Sursă foto; Freepik

Recomandările specialiștilor în medicină

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) recomandă, pentru sănătatea personală, ca timpul petrecut sub duș să fie de cel mult opt minute. Riscurile de îmbolnăvire cresc în cazul celor care stau mai mult de 15 minute sub jetul de apă. Aceștia se expun la o serie de riscuri de natură medicală.

Medicii dermatologi cred că dușul ideal trebuie să dureze undeva între cinci și 10 minute. Este suficient pentru ca pielea să fie curățată și hidratată suficient.

„Pielea noastră are nevoie de apă, la fel ca și corpul nostru, dar dacă facem duș în exces sau prea puțin, atunci poate avea consecințe”, este de părere medicul dermatolog Dr. Edidiong Kaminska, potrivit Healthline.com.

Multe persoane nu au nevoie să se spele zilnic pe păr.. În medie, părul trebuie curățat, în medie, cam de două ori pe săptămână. De asemenea, temperatura apei trebuie să fie medie, nici prea caldă, nici prea rece.

parfumuri

Parfumuri Sursa foto: Freepik.com

Sănătatea și parfumurile și gelurile de duș

Specialiștii în medicină atrag atenția asupra gelurilor și a șampoanelor de duș folosite. Potrivit acestora sănătatea personală poate avea de suferit din cauza parfumurilor și aromelor din aceste substanșe. Pielea se poate usca, iar efectul obținut poate fi invers decât cel urmărit.

Pentru a evita aceste probleme, specialiștii recomandă folosirea unor săpunuri neutre, care nu conțin prea multe parfumuri. De regulă este vorba despre acesle produse destinate celor cu piele sensibilă sau hipoalergici.

Un alt aspect de care trebuie ținut cont este cel legat de uscarea pielii. Atunci când folosiți prosopul este bine să vă tamponați cu acesta, iar nu să vă frecați. De asemenea, la ieșirea din duș puteți folosi și o cremă hidratantă fără parfum.

 

Ne puteți urmări și pe Google News