Evenimentul Zilei > Social > Salariul minim pe economie nu va mai fi impozitat din 2022. Cine vor fi beneficiarii
Salariul minim pe economie nu va mai fi impozitat din 2022. Cine vor fi beneficiarii

Salariul minim pe economie nu va mai fi impozitat din 2022. Cine vor fi beneficiarii

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a spus recent că salariul minim pe economie nu va mai fi impozitat din 2022. El spune că este vorba despre un proiect pilot care se va aplica în doar două sectoare din economie.

Ministrul a declarat în „Interviurile lui Vitalie” că oamenii vor fi impozitați „numai pe diferență” în cazul în care salariul minim este depășit.

„Dacă depăşeşti salariul minim eşti impozitat numai pe diferenţă. Cineva a luat salariul minim plus un leu este impozitat doar pe un leu, nu este impozitat pe 2300 şi un leu. Am reuşit să includem această măsură pentru anul 2022, într-un sector pilot. Agricultură şi pentru sectorul HoReCa”, a declarat ministrul la „Interviurile lui Vitalie”.

„Cea mai mare problemă economică a României este sărăcia”

Amintim că Claudiu Năsui a vorbit anterior despre eliminarea oricăror taxe pe salariul minim pe economie, susținând că România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim.

„Primesc zilnic mesaje şi comentarii care întreabă despre măsura pe care deja o promovăm de mai bine de doi ani, respectiv #zerotaxepesalariulminim. Am vorbit constant despre asta: cea mai mare problemă economică a României este sărăcia.

Povara fiscală mare asupra celor mai mici salarii este una dintre cauzele majore ale gonirii românilor de pe piaţa oficială a muncii şi chiar din ţară. Prea mulţi oameni trăiesc în sărăcie cu toate că muncesc 40 de ore pe săptămână. România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE, românii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul.

La fiecare leu câştigat, statul opreşte aproape 45 de bani. Acest lucru ar fi mai uşor de tolerat dacă serviciile oferite în schimb ar fi unele impecabile, însă adevărul este că, pe lângă taxarea dureroasă a muncii, românii mai plătesc şi TVA, accize şi alte taxe şi impozite.

Salariul minim pe economie este de 2.300 de lei

Acestea sunt câteva din motivele pentru care ne-am luptat să cuprindem această măsură în programul de guvernare. Ceea ce am obţinut nu este ideal, dar este un început: din 2022 vom începe aplicarea măsurii în diferite sectoare ale economiei”, a spus acesta în urmă cu câteva luni.

Amintim că salariul minim pe economie este de 2.300 de lei în momentul de față. Totuși, angajații primesc aproximativ 1.400 de lei după reținerea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale, scrie Capital.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: