Salariile mari se vor impozita doar pentru cei din sistemul bugetar. În România există 81.000 de bugetari plătiți mai bine ca Iohannis

Salariile mari se vor impozita doar pentru cei din sistemul bugetar. În România există 81.000 de bugetari plătiți mai bine ca IohannisSursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Primul ministru Nicolae Ciucă a venit cu explicații suplimentare cu privire la noua lege prin care salariile mai mari decât cel al președinteului României vor fi impozitate suplimentar.

Ciucă a ținut să îi liniștească pe cei care lucrează în mediul privat, susținând că aceste noi modificări legislative se vor aplica doar pentru cei care lucrează în sectorul bugetar.

În prezent, un număr de peste 80.000 de persoane, angajate la stat, au fost identificate ca având salarii mai mari decât cel al președintelui României, considerat cel mai mare venit public.

”Nu putem să o extindem către mediul privat. Este o măsură pe care am discutat-o în coaliție. Dar am cerut la nivelul Ministerului Finanțelor o analiză a tuturor propunerilor, astfel încât pe baza unor indicatori clari să putem să deducem care sunt efectele, care sunt consecințele, să putem să luăm o decizie. Inclusiv componenta de constituționalitate trebuie să fie analizată și argumentată”, a declarat Nicolae Ciucă, la o întâlnire cu liberalii din Gorj.

81.000 de bugetari cu lefuri uriașe

În prezent, în România există aproximativ 81.000 de bugetari care au lefuri uriașe, deși ei sunt angajați în serviciul public.

Dintre aceștia, procurorii și judecătorii sunt la loc de cinste, urmați de polițiști și militari.

Ciucă a mai spus că vor exista și alte măsuri bugetar-fiscale, pe termen lung, care vor fi făcute publice la momentul adoptării acestora.

„În acest moment, taxele locale nu aparțin deciziei Guvernului, ele sunt analizate la nivelul consiliilor locale și autoritățile locale decid creșterea taxelor locale. Eu cred că cel mai important, alături de aceste măsuri prin care cu adevărat să cheltuim responsabil și cumpătat, trebuie să ne uităm și la cealaltă componentă prin care să asigurăm întreg mecanismul astfel încât colectarea banilor la bugetul de stat să se desfășoare finalmente într-o formă coerentă și unitară, nu așa cum funcționează ele astăzi”, a mai spus Ciucă.

Digitalizarea Statului Român este obligatorie

O mai bună colectare a veniturilor la bugetul de stat presupune și o digitalizare a instituțiilor publice.

Deși în România, avem un minister al Digitalizării, în foarte multe locuri din țară, funcționarii lucrează după registre completate cu pixul, sau încă mai cer celebrele dosare cu șină.

”Prin acest program de digitalizare decizia personală a fost ca să accelerăm procesul de digitalizare al Ministerului Finanțelor, al instituțiilor care se ocupă de colectarea banilor, astfel încât să nu mai existe niciun indiciu de suspiciune asupra modului în care funcționează factura electronică, radarul mărfurilor, riscurile care pot fi evitate prin dezvoltarea componentei tehnologice digitale la nivelul ANAF și a celorlalte autorități”, a completat Ciucă, citat de Profit.

 

Ne puteți urmări și pe Google News