Salariații vor avea parte de o minivacanță în curând. Câte zile libere sunt acordate
- Iulia Moraru
- 10 aprilie 2023, 17:34
În acest an, salariații din România vor avea parte de o minivacanță de câteva zile, în conformitate cu prevederile Codului Muncii. Vor fi acordate mai multe zile libere pentru diverse sărbători legale, oferind astfel angajaților oportunitatea de a se relaxa și a petrece timp cu familia și prietenii.
În a doua jumătate a lunii aprilie, salariații din România vor beneficia de o mini-vacanță de patru zile, în contextul sărbătoririi Paștelui. Astfel, ziua de 14 aprilie va fi zi liberă cu ocazia sărbătorii Vinerea Mare, ziua de 16 aprilie, duminică de Paște, va fi liberă, iar ziua de 17 aprilie, a doua zi de Paște, va fi de asemenea considerată zi liberă. Această minivacanță va fi valabilă atât pentru angajații din sectorul public, cât și pentru cei din sectorul privat.
Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acordă în functție de data la care sunt celebrate de acel cult.
Mai multe categorii de angajați se vor bucura de o minivacanță
Potrivit Codului Muncii, în anul 2023, angajații din România vor beneficia de mai multe zile libere, printre care se numără:
- 1 mai - Ziua Muncii
- 1 iunie - Ziua Copilului
- 4 iunie și 5 iunie - A doua zi de Rusalii
- 15 august - Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie - Sfântul Andrei
- 1 decembrie - Ziua Națională a României
- 25 decembrie și 26 decembrie - Crăciunul.
În acest an, salariații care lucrează la stat vor beneficia de două zile libere suplimentare, respectiv 2 iunie și 14 august, pentru a crea punți între zilele deja libere și weekenduri. În conformitate cu legislația în vigoare, angajatorii trebuie să ofere compensații salariaților care lucrează în zile de sărbătoare legală.
Angajații au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, trebuie să primească un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază. Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Codul muncii este actul normativ ce reglementează zilele libere acordate angajaților din România. Potrivit acestuia, bugetarii beneficiază în 2023 de 15 zile libere legale. Trei dintre acestea pică în weekend, restul de 12 în timpul săptămânii.