Modificări în Codul Muncii. Informații despre contractul de muncă și ce amenzi riscă angajații
- Emma Cristescu
- 26 noiembrie 2022, 14:47
Codul Muncii a fost modificat, iar angajații și angajatorii trebuie să cunoască noile schimbări din contractul de muncă, dar și amenzile pe care le pot lua dacă nu respectă legea.
Codul Muncii a fost modificat, iar angajații și angajatorii trebuie să cunoască următoarele informații:
1. Cuprinsul contractului de muncă
Noi aspecte de cuprins în contractul de muncă:
dacă munca este fără loc fix și se desfășoară în mai multe locuri, va trebui precizat dacă deplasarea persoanei între acestea este asigurată sau decontată de angajator (ce trebuie să aibă în vedere angajatorii în cazul salariaților mobili, în contextul modificărilor recente); metoda de plată a salariului; în afară de durata normală a muncii, persoana va trebui informată despre condițiile de efectuare și de compensare/plată a orelor suplimentare și, dacă e cazul, cum e organizată munca în schimburi; în cazul perioadei de probă, va fi necesar să se precizeze și condițiile perioadei de probă, nu doar durata acesteia; precizarea avantajelor acordate (de exemplu, suportarea unei asigurări medicale private sau a contribuțiilor pentru o pensie facultativă/ocupațională); dacă activitatea urmează să se desfășoare în străinătate, va trebui indicată și țara (sau țările), pe lângă durata perioadei de muncă.
2. Informarea prealabilă încheierii contractului
Angajatorii vor trebui să-i informeze pe angajați cu privire la formarea profesională - dreptul și condițiile privind formarea profesională oferită de angajator vor trebui să facă obiectul informării prealabile pe care angajatorul trebuie să o facă celui pe care-l angajează, stabilește o lege care va modifica în curând Codul muncii. În lipsa informării, angajații vor putea sesiza nu doar inspectoratul de muncă, ci și instanța de judecată, căreia îi vor putea cere despăgubiri de la angajator pentru prejudiciul produs de lipsa informării.
Aducerea la cunoștința noului angajat că există un CCM la nivel de unitate, obligatorie acum doar prin informarea prealabilă, dar nu și prin contractul de muncă. Angajatorii care nu fac aceste lucruri riscă amenzi mari.
3. Concediul de îngrijitor
Angajații vor avea dreptul la câteva zile libere pe an pentru îngrijirea unei persoane grav bolnave, dar prevederile detaliate pentru aplicarea acestui tip nou de concediu trebuie să vină printr-un ordin de ministru. Ei trebuie doar să își anunțe angajatorii.
4. Zile libere pentru urgențe familiale
Angajații au dreptul la zile libere pentru urgențe familiale, mai exact 10 într-un an calendaristic și trebuie anunțate angajatorului înainte de lipsa propriu-zisă. Cu toate astea, ei trebuie să recupereze aceste zile.
5. Perioada de probă
1) Angajatorii trebuie să precizeze în contractele de muncă și condițiile perioadei de probă, nu doar durata acesteia, astfel încât noul angajat să știe de la bun început și să înțeleagă mai bine că există riscul terminării bruște a contractului în acea perioadă;
2) O nouă interdicție pentru angajator: „Este interzisă stabilirea unei noi perioade de probă în cazul în care, în termen de 12 luni, între aceleași părți se încheie un nou contract individual de muncă pentru aceeași funcție și cu aceleași atribuții” (nu se aplică contractelor acum în derulare).
6. Programul de lucru
Salariații au dreptul de a cere un program individualizat de lucru, însă angajatorii nu sunt obligați să accepte solicitarea. Acest lucru diferă de la un loc de muncă la altul.
7. Amenzi pentru angajați și angajatori
Regimul sancționatoriu din Codul muncii a fost modificat și el prin Legea 283, iar noile amenzi sunt cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei, potrivit Avocatnet.