Când se spală rufe în Săptămâna Patimilor. Cei care nu respectă asta vor avea ghinion tot anul

Când se spală rufe în Săptămâna Patimilor. Cei care nu respectă asta vor avea ghinion tot anul

Astăzi, 10 aprilie, se intră în Săptămâna Mare, iar ortodoxii pot să respecte o serie de tradiții pentru a nu avea ghinion. Se spune că nu este bine ca gospodinele să spele rufele sau să facă curat în această perioadă.

Astăzi, 10 aprilie se intră în Săptămâna Mare, ultima din Postul Paştelui în care, la biserici, se fac slujbe numite Denii. Creștinii pot să respecte o serie de obiceiuri și tradiții pentru a avea parte de lucruri bune și bani.

O tradiție spune că în Săptămâna Mare nu se lucrează, iar cine îşi dă ultima suflare în aceste zile va merge în iad, pentru că „Raiul este închis”. „În aceste momente ne reamintim şi retrăim ultimele zile din viaţa Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune şi dramă lăuntrică, într-o stare de sobrietate şi măreţie în acelaşi timp, de tristeţe, dar şi de bucurie, de pocăinţă, dar şi de nădejde. Fiecare zi are un înteles şi un mesaj foarte clar şi adânc”, explică părintele Ramon Eugen Ilie din Călăraşi.

Prima zi din Săptămâna Mare este destinată curățeniei de Paște. Și în Marțea Mare se pot spăla rufe, curăța geamurile, dar și alte treburi casnice. După aceste două zile, este bine ca gospodinele să nu mai facă curat până după Paște.

Sursa foto: 39332342 © Fotodragstar | Dreamstime.com

În Miercurea Mare credincioșii au voie să sape, să curețe pomii. La finalul acestei zile, toți membrii familiei se ajută la treburile gospodărești. În Miercurea Mare, gospodinele nu au voie să spele rufe. Se zice că nu este bine să fie spălate rufele nici în Vinerea Mare.

Ce nu au voie să facă credincioșii în Vinerea Mare

Tradiția amintește și că în Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor, Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpărarea păcatelor omenirii.

În Vinerea Mare, creștinii nu au voie să mănânce urzici și să consume oțet, deoarece Mântuitorul când fost răstignit pe cruce a fost bătut cu urzici și atunci când a cerut să bea apă buzele Sale au fost umezite cu oțet.

În Vinerea Mare nu se vopsesc ouă și nu se face curat. În Sâmbăta, Iisus Hristos a fost îngropat, iar credincioșii se pregătesc pentru marea veghe. În seara de Sâmbătă în bisericile ortodoxe se aprind luminile și are loc slujba de Înviere. O altă tradiție spune că bărbații și femeile trebuie să se îmbrace cu haine noi pentru a atrage prosperitatea, potrivit Kanal D.