Evenimentul Zilei > Economie > S-au scumpit reparațiile auto asigurate prin RCA. Cu cât a crescut valoarea facturilor decontate de asiguratori
S-au scumpit reparațiile auto asigurate prin RCA. Cu cât a crescut valoarea facturilor decontate de asiguratori

S-au scumpit reparațiile auto asigurate prin RCA. Cu cât a crescut valoarea facturilor decontate de asiguratori

Reparaţia autovehiculelor asigurate prin RCA s-a scumpit, în medie, cu 7,5% în ultimele şase luni, conform unei analize de specialitate.

Informația despre costurile reparațiilor suportate de asiguratori, în baza polițelor RCA apare într-o analiză realizată de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR). Conform calculelor desfășurate prin Programul Audatex şi în baza cercetării prețurilor medii ale principalelor piese înlocuite, în urma unor evenimente rutiere pentru care s-au deschis dosare de daună, s-a observat o creştere a costului mediu pe reper, pentru fiecare dintre mărcile de autovehicule analizate.

În cazul Volkswagen creșterea costurilor de reparații a fost de 12,9%, pentru Ford majorarea a fost de 9,5%, iar în cazul Dacia de 6,3%/. Cea mai mica majorarea a costurilor a fost înregistrată pentru autoturismele Opel, de doar 1,3%.

În medie, creşterea preţului unui reper înlocuit într-un dosar de daună auto la reparator a crescut cu 7,5%, în luna iunie 2021 faţă de decembrie 2020.

Cum sunt repartizate costurile reparațiilor în factură

Un alt element urmărit de analiza BAAR a fost modul în care au fost distribuite costurile la service, în cazul unui autovehicul avariat şi asigurat cu o poliţă RCA. Potrivit sursei citate, cea mai mare pondere într-o astfel de reparație o deţin piesele înlocuite. Costurile cu acestea se ridică la 67% la un reparator autorizat de un importator de autovehicule, respectiv 63% la un reparator autorizat RAR. Pe următoarele locuri urmează materialele de vopsitorie care costă 13% în cazul unui reparator autorizat de un importator de autovehicule sau 14% la un reparator autorizat RAR.

În ceea ce priveşte materialele de vopsitorie, analiza BAAR a scos in evidenţă o creştere semnificativă a preţului acestora. Costurile s-au majorat cu 8,6% în luna iulie 2021, faţă de luna iunie 2020, de la 1.077 lei, preț fără TVA, la 1.170 lei, preț fără TVA.

Ce este Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, instituția care a realizat analiza, este o asociaţie profesională. Aceasta are ca membri toate societăţile de asigurare autorizate să practice, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA).