S-au făcut jocurile în Franţa! Cine va fi noul preşedinte. Aliat neaşteptat pentru Emmanuel Macron
- Antonia Hendrik
- 12 aprilie 2022, 21:29
Potrivit sondajului Opinion Way-Kea Partners publicat de Les Echos, președintele în funcție Emmanuel Macron ar câștiga cu 54% din voturi în turul doi, față de 46% pentru rivala sa Marine Le Pen. Dar vestea cea mai mare este că Emmanuel Macron a primit sprijinul lui Nicolas Sarkozy, stârnind furori în cadrul LR.
Anunțul sprijinului fostului șef de stat pentru succesorul său împotriva Marinei Le Pen revigorează diviziunile în cadrul partidului de dreapta. Dacă unii membrii din Les Républicains ( LR) au în vedere o coaliție cu partidul prezidențial, alții o consideră „inacceptabilă”.
Deşi Marine le Pen nu mai menționează că Franța părăsește Uniunea Europeană îndulcindu-și mesajul extremist, totuşi nu a putut păcăli. Ca dovadă mesajele din ce în ce mai multe de sprijin pentru președintele în funcţie Emmanuel Macron.
Între Nicolas Sarkozy și Emmanuel Macron, alianța politică este oficială
Într-un mesaj publicat marți dimineață pe rețelele de socializare, fostul șef al statului a anunțat că îl va susține pe succesorul său împotriva Marinei Le Pen pe 24 aprilie. El solicită, de asemenea, dreptul de a forma o coaliție cu tabăra prezidențială.
Îl voi vota pe Emmanuel Macron pentru că eu cred că are experiența necesară în fața unei crize internaționale grave, mai complexă ca niciodată, pentru că proiectul său economic pune promovarea locurilor de muncă în centrul tuturor priorităților sale în angajamentul său. Este cu adevărat european și lipsit de ambiguitate”, scrie Nicolas Sarkozy.
Emmanuel Macron îi mulțumește lui Nicolas Sarkozy pentru sprijin. Îi mulțumesc pentru încredere și sprijin. Este foarte important. Mă onorează și mă obligă”, a spus candidatul, la scurt timp după publicarea unui mesaj de susținere al fostului președinte.
Macron este dat drept câștigător în turul doi la alegerile prezidențiale din Franța
Potrivit sondajului, Macron ar câştiga cu 54% în faţa candidataei extremei-drepte Marine Le Pen. Scorul ei s-a micșorat cu un procent, aceasta fiind creditată acum cu 46%. Și prezența la vot este estimată mai scăzută cu un procent față de primul tur al scrutinului, repectiv de 70%.
Sondajul Opinion Way-Kea Partners publicat de Les Echos şi Radio Classique îl creditează pe Macron cu victoria, el urmând să primească 54% din voturi. Răspunsurile primite indică o participare a numai 70% din alegătorii francezi, cu 1% mai puţin decât în primul tur şi sub recordul de absenteism stabilit la alegerile din 2017, când au votat numai 74,56% din cei înscrişi pe liste - cel mai redus procentaj din 1969 până acum.
Se strâng rândurile în jurul lui Macron
Partidul condus de Jean-Christophe Lagarde a cerut „folosirea singurului buletin de vot care rămâne disponibil pentru a alunga” riscul ca Le Pen să ajungă la putere, în acest caz „cel al lui Emmanuel Macron”.
În fața acestui gest de rațiune, Emmanuel Macron va trebui să țină cont de faptul că suntem milioane de francezi care ne dorim ca un al doilea mandat să fie foarte diferit de primul”, arată comunicatul partidului. „Protecția puterii de cumpărare, restabilirea scării sociale, o reformă echitabilă a pensiilor, restabilirea autorității, o Europă mai eficientă și mai protectoare și o politică de mediu ambițioasă trebuie să fie prioritățile unui nou mandat de cinci ani”, a spus el.
Lionel Jospin „o va demite pe Le Pen și îl va vota pe Emmanuel Macron”
Fostul premier socialist, care alesese să o susțină pe Anne Hidalgo în primul tur, și-a exprimat într-un comunicat de presă adresat AFP dorința de a vota ca președintele în exercițiu să blocheze extrema dreaptă în turul doi. De asemenea şi Jean-Luc Mélenchon „a ales interesul aleșilor săi şi îl va vota pe Macron. Reacţia lui Le Pen nu a întârziat să apară acuzându-l că „a ales interesul aleșilor săi mai degrabă decât interesul alegătorilor săi. Este o trădare a alegătorilor săi”, a spus Marine Le Pen.
Bertrand Delanoë cere un „vot pozitiv pentru Emmanuel Macron”
Fostul primar socialist al Parisului și-a reînnoit sprijinul pentru președintele în funcție în vederea turului doi, considerând că „mai ales în ultimii trei ani ai mandatului său de cinci ani, a fost un președinte la înălțime și protejat oamenii foarte bine pe durata crizei grave”. Despre reforma pensiilor, „trebuie să negociem”, a spus Bertrand Delanoë, este necesar ca „toți democrații să lucreze și să știe să propună fără să mintă” în următorul mandat de cinci ani.
Sindicatele s-au mobilizat împotriva extremei drepte
Dacă opoziția sindicală față de extrema dreaptă nu slăbește, nu mai este cazul să dam instrucțiuni de vot ca acum douăzeci de ani, se arată în comunicatul lor. Cu excepția grupului sindical CFDT care a dat clar mesajul că vor vota cu Emmanuel Macron, informează lesechos.fr.