„Astăzi ne-am înscris, am avut discuțiile, mâine (miercuri – n.r.) vom avea discuțiile și cu reprezentantul pentru Europa de Est al firmei care face acest vaccin. După cum știți, noi am făcut și o donație în acest sens acum o lună de zile, la nivelul comunității europene, suntem acolo unde există orice demers științific pentru această pandemie”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24.

Tot marți, ministrul Sănătăţii, a semnat și prelungirea stării de alertă. El a spus că aceasta este necesară pentru a avea „pârghiile” de a impune carantina într-o localitate în care există un număr mare de infectaţi cu SARS-CoV-2, dar şi pentru a putea fi detaşat personalul medical.

„Uneori, dacă este nevoie, pe baza acestor măsuri în stare de alertă putem carantina un sat, putem carantina o localitate. Fără (stare de alertă – n.r.), nu. Nu avem cadrul legal şi nu avem pârghiile pentru a putea rezolva aceste lucruri. La fel, dacă am vrea să detaşăm personal medical dintr-o unitate medicală în alta, avem încă focare active în spitale, nu putem. Dacă în starea de urgenţă puteam rezolva acest lucru detaşând dintr-o parte în alta la nivel de judeţ sau între judeţe, în acest moment în starea de alertă reuşim acest lucru cu acordul angajatului sau angajatorului. În afara acestei stări instituţionale, nu putem avea aceste …”, a explicat Tătaru.

Totodată, a spus el, prelungirea stării de alertă este necesară pentru a avea contramăsurile la măsurile de relaxare.

”Noi prelungim starea de alertă cu 30 de zile. (…) Noi urmărim fiecare zi ca evoluţie, fiecare săptămână ca evoluţie. (…) De câte ori este nevoie trebuie să găsim o stare instituţională pentru a putea avea şi contramăsurile la aceste măsuri de relaxare. Când gestionăm o măsură de relaxare ne asumăm nişte riscuri, în condiţiile în care precauţiile sau regulile de distanţare fizică nu vor fi respectate. În acelaşi timp, şi nişte măsuri de izolare. Judecăm fiecare caz în parte, fiecare anchetă în parte. Dacă face parte dintr-un focar, izolăm acel focar”, a conchis ministrul Sănătăţii.