Evenimentul Zilei > Actualitate > S-A GĂSIT SOLUŢIA pentru ca HRANA SĂ FIE SIGURĂ înainte de ambalare şi distribuţie. Oamenii de ştiinţă lucrează la o SUPER TEHNOLOGIE
S-A GĂSIT SOLUŢIA pentru ca HRANA SĂ FIE SIGURĂ înainte de ambalare şi distribuţie. Oamenii de ştiinţă lucrează la o SUPER TEHNOLOGIE

S-A GĂSIT SOLUŢIA pentru ca HRANA SĂ FIE SIGURĂ înainte de ambalare şi distribuţie. Oamenii de ştiinţă lucrează la o SUPER TEHNOLOGIE

Tehnologia din zilele noastre a avansat atât de mult încât în aceste zile cercetătorii lucrează la dezvoltarea unei soluţii care să contribuie la siguranţa alimentelor pe care le consumăm.

Nanotehnologia este cea responsabilă pentru acest aspect, conform popsci.com. Platforma tehonologică de manipulare a materialelor la nivel atomic și molecular este element de bază în industria alimentară, unde se folosesc deja nanocompozite ce impiedică pierderea gradului de umiditate sau dezvoltarea bacteriilor.

Astfel, produsele alimentare se păstrează mai proaspete pentru mai mult timp. Ceea ce este însă şi mai interesant este proiectul în care oamenii de ştiinţă lucrează pentru dezvoltarea unor nanosenzori care să detecteze agenții de contaminare a alimentelor înainte de ambalare și distribuție.

“Absolut orice, când e miniaturizat la scara de sub-100-nanometri, are proprietăți noi, indiferent de ce e la bază. Este ceea ce face din nanoparticule materialele viitorului”, a declarat Chad Mirkin, profesor de chimie la Universitatea Northwestern. “Nanotehnologia poate dezvolta instrumentele pentru alcătuirea unei hărți a ADN-ului uman, cu toate posibilele indicii către anumite boli sau căi pentru a le preveni”, se arată şi într-un raport din 2011 al Comisiei Europene despre aplicațiile de succes ale disciplinei.

În acest sens, sunt de amintit anumiți nanocarboni incluși în suplimentele alimentare. Aceştia amplifică procesul natural de antioxidare, absorbind toxinele și încetinind îmbătrânirea. Cărbunii vegetali nanometrici facilitează transportul oxigenului și nutrienților esențiali la nivel cellular, iar când absorbția de nutrienți e sporită, sistemul imunitar reușește să lupte eficient cu efectele nocive ale stresului, ale poluării, ale fumatului, ale radiațiilor şi ale alimentației.