Cei trei ruşi domină unele dintre cele mai importante industrii ale lumii. Cel mai bogat este Oleg Deripaşka, supranumit şi ţarul aluminiului. Averea sa rămâne un subiect controversat. Forbes o estimează la 28 miliarde dolari, dar alte calcule arată că în contul acestuia se află de fapt 40 miliarde.

În decurs de un an, Deripaşka şi-a mărit averea cu 11,8 miliarde de dolari şi l-a devansat pe liderul precedent al clasamentului, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, care a coborât pe locul al treilea, cu 24,3 miliarde dolari.

Înaintea lui Abramovici este mogulul oţelului Aleksei Mordasov. El este proprietarul Severstal,  cel mai mare grup siderurgic din Rusia, şi are o avere de 24,5 miliarde dolari, dublu faţă de cea din 2007. Analiştii economici spun că ascensiune în top a lui Mordasov se datorează speculaţiilor bursiere extrem de profitabile din ultimul an.

Acesta este urmat, pe locul al patrulea, de proprietarul Novolipetsk Steel, Vladimir Lisin, cu o avere de 23,9 miliarde de dolari.       

"Cele mai mari averi din Rusia sunt concentrate în domeniile metalurgic, financiar şi imobiliar", a declarat Maxim Kaşulinski, redactor al ediţiei ruseşti a revistei Forbes, la lansarea ediţiei pe luna mai, citat de Reuters.

Rusia are 110 de miliardari în dolari, cu 50 mai mult faţă de anul anterior. Persoanele incluse în clasamentul actual au o avere de cel puţin 1,1 miliarde de dolari, comparativ cu minimul de 660 de milioane de dolari, în anul precedent. Forbes a notat, totuşi, că unul dintre motivele creşterii numărului de miliardari în dolari este deprecierea monedei americane.

Averea celor 100 de miliardari incluşi în clasament este de 3,8 ori mai mare decât cea cumulată de persoanele care au făcut parte în 2004 din primul top realizat de Forbes pentru Rusia.

(17:25)