Rușii au blocat conturile unor oligarhi ucraineni. Rinat Ahmetov e pe listă după ce armata lui Putin i-a distrus combinatul din Mariupol

Rușii au blocat conturile unor oligarhi ucraineni. Rinat Ahmetov e pe listă după ce armata lui Putin i-a distrus combinatul din Mariupol

Rusia a anunțat în cursul zilei de ieri că mai mulți oligarhi ucraineni care aveau proprietăți în Crimeea, au rămas fără ele.

Parlamentul din Crimeea a ratificat o lege prin care proprietățile unor oligarhi ruși au fost naționalizate.

Este vorba despre apreoximativ 500 de proprietăți care aparțin unor oameni de afaceri din Ucraina, dar și unor politicieni.

Președintele Parlamentului din Crimeea, Vladimir Konstantinov, a declarat public că toți ”complicii regimului de la Kiev”, au rămas fără proprietăți, indiferent că vorbim de case de locuit, baze sportive sau chiar bănci.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin acest mod, Rusia a ales să plătească cu aceeași monedă americanilor dar și Uniunii Europene, care de la începutul agresiuni în Ucraina, au blocat conturi și bunuri ale unor oligarhi ruși, în valoare de mai multe zeci de miliarde de euro.

Rinat Ahmetov vizat de sancțiuni.

Pe lista publicată de guvernul Regiunii Crimeea, îl regăsim pe fostul premier ucrainean Arseni Iaţeniuk, dar și pe oamenii de afacerii Igor Kolomoiski, Rinat Ahmetov şi Serhi Taruta.

Clasamentul oligarhilor ucraineni, întocmit de revista Forbes, îl plasează pe Rinat Ahhmetov, pe o poziție fruntașă, cu o avere estimată la 15 miliarde de dolari. Numai că abverea acestuia a scăzut considerabil, ajungând la 3.9 miliarde de euro, după ce a pierdut combinatul din Mariupol, zonă controlată de ruși.

”Pentru noi, războiul a izbucnit în 2014. Ne-am pierdut toate bunurile atât în Crimeea, cât și în teritoriul ocupat temporar din Donbas. Ne-am pierdut afacerile, dar acest lucru ne-a făcut și mai puternici”, a spus Rinat Ahmetov.

Vrea să reconstruiască combinatul de la Mariupol

Miliardarul ucrainean a rămas și fără combinatul Azovstal, din Mariupol, distrus de ruși, în urma unor bombardamente masive.

”Ambiția mea este să mă întorc într-un Mariupol ucrainean și să-mi pun în aplicare planurile, astfel încât oțelul produs la Mariupol să poată concura pe piețele globale ca înainte”, spunea Ahmetov, la mijlocul anului trecut.

Rinat Ahmetov a anunțat că visul lui este reconstruiască orașul Mariupol, din sud estul Ucrainei, după război.

„Sunt încrezător că, în calitate de cea mai mare afacere privată din țară, SCM Group va juca un rol-cheie în reconstrucția Ucrainei”, a mai spus Ahmetov, care nu pare prea afectat de sancțiunile impuse de Rusia.