Rusia și-a intensificat campania de dezinformare pe internet. Documentele secrete ale Pentagonului dezvăluie amploarea operațiunii
- Ionel Sclavone
- 18 aprilie 2023, 07:14
Rusia a crescut în intensitate campania de dezinformare prin intermediul rețelelor de socializare. Documentele serviciilor secrete americane indică faptul că rușii au devenit mai eficienți în promovarea mesajelor false și a retoricii promovată de Moscova. Rețeaua rusă de dezinformare, Fabrika, lucrează direct sub coordonarea Kremlinului.
Rusia a crescut intensitatea campaniei de dezinformare și promovare a retoricii lui Vladimir Putin pe rețelele de socializare. Compania rusă care se ocupă de misiuni de dezinformare este cunoscută sub numele de Fabrika, potrivit scurgerii de informații secrete de la Pentagon și face parte din principalul centru informatic de cercetare științifică al Rusiei. Reprezentanții săi lucrează direct sub coordonarea membrilor administrației de la Kremlin.
În documentele secrete ale Pentagonului se arată că reprezentanții Fabrika se laudă că au creat un număr foarte mare de conturi false care scapă de filtrele de detectare, scrie The Guardian.
Din documentele apărute în spațiul public, reiese că doar 1% din conturile false care operează pe platformele social-media sunt detectate.
Documentul, care a fost văzut de Washington Post, nu este datat, pare să fi fost pregătit de către șefii de stat major interarme ai SUA, Comandamentul cibernetic al SUA și Comandamentul Europa, care conduce activitatea militară americană în Europa, Acesta se referă la activitatea pe internet de la sfârșitul anului 2022, după cum notează The Guardian.
Un membru al Gărzii Naționale Aeriene americane, Jack Texeira, a fost acuzat de preluarea și divulgarea documentelor cu caracter secret.
Cum țintește Fabrika utilizatorii
În unele cazuri, Fabrika țintește anumiți utilizatori cu dezinformări directe, după ce le culege e-mailurile și numerele de telefon din bazele de date. Printre obiectivele campaniei se numără demoralizarea ucrainenilor și exploatarea diviziunilor dintre statele occidentale, se mai arată în document.
„Cifra de 1% sună dramatic, dar s-ar putea să nu aibă un impact atât de mare pe cât s-ar putea deduce”, a spus Alan Woodward, profesor de securitate cibernetică la Universitatea Surrey.
The Guardian a dezvăluit, în urmă cu o lună, modul în care o firmă de consultanță din Moscova, numită NTC Vulkan, a ajutat Kremlinul să răspândească dezinformarea, să reducă disidența, să controleze secțiuni ale internetului și să sprijine operațiunile de hacking.
Articolul a fost rezultatul colaborării mai multor jurnaliști, afiliați unor organizații media importante din Europa și din America. Aceștia au primit acces la mai multe documente secrete ale companiei respective, de la o sursă necunoscută.