Rusia se pregătește să invadeze Ucraina. Experți occidentali au fost trimiși la Kiev pentru a opri un posibil atac cibernetic
- Alice Barbu
- 24 decembrie 2021, 07:23
Statele Unite și Marea Britanie au trimis experți la Kiev pentru a contracara orice atac cibernetic rusesc asupra rețelei electrice, a sistemului bancar și a altor infrastructuri cheie ale Ucrainei înainte de o potențială invazie.
O nouă problemă pentru Ucraina
Serviciile de informații americane consideră că Moscova ar putea ordona un hack pentru a-l face pe președintele Zelensky să pară incompetent și să-i submineze autoritatea, a informat The New York Times. Oficialii americani și britanici au refuzat să comenteze câți experți au fost trimiși în Ucraina. O purtătoare de cuvânt a guvernului britanic a spus că ajutorul a fost pur defensiv.
Un membru al comisiei de informații a Senatului SUA a declarat ziarului că, dacă Rusia va ataca Ucraina, primele focuri de armă vor fi trase în spațiul cibernetic. „Nu cred că există nici cea mai mică îndoială că, dacă va exista o invazie sau o altfel de incursiune în Ucraina, va începe cu spațiul cibernetic”, a spus Angus King, un senator independent pentru Maine.
Președintele Putin a declarat că tensiunile au fost cauzate de NATO și aliații săi. „Ceea ce se întâmplă acum, tensiunile care se acumulează în Europa, este vina lor”, a declarat acesta. „Dacă colegii noștri din vest continuă această poziție agresivă, vom lua măsuri militare-tehnice adecvate ca răspuns și vom reacționa dur la pașii ostili”.
Gândirea liderului de la Moscova
Criticii acuză Kremlinul că folosește hackeri – fie agenți de informații, fie criminali cibernetici – pentru a viza inamicii. Peste 230.000 de oameni au rămas fără electricitate în vestul Ucrainei în 2015, după ce un atac cibernetic a dezactivat centralele electrice. Hackerii au preluat controlul computerelor lor, cufundând cartiere întregi în întuneric în perioada premergătoare sărbătorilor de Anul Nou. Rusia a negat orice implicare.
De asemenea, Statele Unite au trimis recent analiști ai Departamentului de Apărare pentru a evalua nevoile Ucrainei de apărare aeriană și antirachetă. Pentagonul a confirmat că grupul s-a întors, dar nu a oferit detalii. Statele Unite au alocat 2,5 miliarde de dolari pentru a sprijini forțele armate ale Kievului începând cu 2014, când Rusia a anexat Crimeea și a oferit sprijin militar unei mișcări separatiste pro-Moscova în regiunea Donbas din estul Ucrainei.
Gleb Pavlovsky, un fost consilier de la Moscova, a spus că cererile lui Putin au fost o încercare de a zgudui ordinea globală. „Dar nimeni nu vrea să construiască o ordine mondială cu Putin pentru că nu are încredere în el”, a declarat acesta la TV Rain. El a rezumat reacția lui Putin astfel: „Oh, nu ai încredere în mine? Atunci îți vom arunca lumea în aer și nu va exista nicio ordine mondială”, potrivit Times.