Ce este ”praful de diamant”, fenomen meteorologic extrem de rar? A pus stăpânire pe Moscova

Ce este ”praful de diamant”, fenomen meteorologic extrem de rar? A pus stăpânire pe Moscova

În condițiile unui frig anormal la Moscova, capitala Rusiei, s-a înregistrat un fenomen meteo extrem de rar, "praf de diamant". Tot în această iarnă, Rusia s-a confruntat cu un ger de proporțiii biblice, -61 de grade Celsius în nordul țării.

Meteorologii ruși au anunțat că în atmosfera Moscovei a fost văzut marți ceea ce se cheamă ”praf de diamant”, relatează Gazeta.ru. Fenomenul extrem de neobișnuit se produce în condiții de frig, umiditate și cer senin.

Sclipirile scurte apar când cristalele reflectă lumina

„În condiții de frig cu temperaturi de -20 de grade și umiditate ridicată a aerului în atmosferă, se înregistrează un tip de precipitații solide, rare pentru Rusia Centrală, denumite <praf de diamant>.  Se formează cristale minuscule de gheață care plutesc în aer. În meteorologia rusă, acest fenomen se numește ace de gheață. Praful de diamant se formează de obicei atunci când cerul este senin sau aproape senin, de aceea este uneori numit și <precipitații în cer senin>, au transmis meteorologii. Ei au explicat că acest praf poate fi observat prin sclipirile scurte care apar atunci când cristalele minuscule reflectă lumina.

Meteorologii au subliniat faptul că acest tip de precipitații nu este periculos pentru oameni, dar poate crea probleme pentru stațiile meteo automatizate ale aeroporturilor, care măsoară vizibilitatea și consistența norilor. Anterior, directorul științific al Centrului Hidrometeorologic al Rusiei declarase că de joi frigul va începe să se retragă din Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Record absolut de frig: - 62.8 grade Celsius la Oimeakon

După incendiile devastatoare din vară, un val de frig a cuprins Siberia. Minus 61,1 de grade Celsius au fost înregistrate la Delyankir, cea mai scăzută temperatură din Rusia, după 1982. Temperatura înregistrată pe 8 decembrie a fost este cea mai scăzută înregistrată în Rusia după data de 15 decembrie 1982, când termometrele au coborât la minus 62,8 grade Celsius la Oimeakon, considerat polul frigului de pe planetă.

Descoperire uluitoare. Cum a supraviețuit timp de 24.000 de ani în solul îngheţat din Siberia? Lumea ştiinţei, lăsată fără cuvinte. FOTO

Totodată, a fost pentru prima oară după 20 decembrie 2008 când temperaturile coboară sub minus 60 de grade. Cea mai mică temperatură înregistrată în Siberia (foto) a fost de minus 67,7 grade Celsius în 1933.